Kedden indul a legnagyobb lóversenyünnep, a Royal Ascot

2016-06-13
Június 14-én kezdetét veszi a legismertebb brit sportesemény, Európa és a világ egyik, ha nem „a” legnívósabb lóversenye, a Royal Ascot, a Királynő Lóversenye, mely olyan társadalmi esemény, ahol a brit előkelőségek mellett egyre nagyobb számban képviselteti magát a nemzetközi sztárvilág is.

 

II. Erzsébet királynő családja kíséretében minden évben részt vesz ezen az eseményen, melyre a jegyeket általában már több hónappal előre elkapkodják. Részben éppen ezért van az, hogy a Royal Ascot-on szigorú öltözködési szabályok vannak érvényben. A királyi páholyba, a Royal Enclosure-be a férfiak kizárólag fekete vagy szürke zsakettben és cilinderben léphetnek be, a hölgyeknek pedig kötelező a kosztüm vagy koktélruha, díszes kalappal. A páholyon kívül is elvárják az elegáns megjelenést, a látogatók között kizárólag öltönyös férfiakat, és kosztümös-kalapos hölgyeket láthatunk - tilos fedetlen vállal, rövidnadrágban, vagy lezser öltözetben megjelenni.   

 

 

Az Ascot történelme egészen 1711-ig vezethető vissza, ekkor építették meg Anna királynő ötlete nyomán az ascoti mezőn a nyitott lóversenypályát. Az első futamot 1711. augusztus 11-én rendezték, „Őfelsége Nagydíj” néven, melyre 6 évesnél idősebb lovak nevezhettek. Hét ló versenyzett a 100 guinea összdíjazású futamon, mindegyikük 76 kilónyi súlyt cipelt.  Ez a verseny még nem nagyon hasonlított arra, amit manapság az Ascot-on látni lehet. A hét ló mindegyike English Hunter volt, és ezek a lovak meglehetősen különböznek azoktól a gyors telivérektől, melyek manapság versenyeznek az Ascot-on. A verseny három 6.437 méteres futamból állt, jócskán próbára téve a lovak állóképességét.

 

Az, hogy a mai formájában mikor alakult ki pontosan a Royal Ascot, nem ismert. Valószínűleg idővel, folyamatosan alakult, ki nem volt egy konkrét időpont, mikor bevezették a találkozó mai formáját. Az biztos, hogy először 1768-ban volt először négynapos a rendezvény, de mai formáját valószínűleg a Gold Cup 1807-es bevezetése idején nyerhette el.  A Gold Cup a mai Royal Ascot legrégebbi versenye, ahol a győztes egy arany trófeát kap, melyet meg is tarthat. Összesen három olyan futam van csak, melynek nyertesei megtarthatják a győzelemért kapott kupát: a Gold Cup, a The Queen’s Vase, és a The Royal Hunt Cup. Az összes többi futamban évről évre ugyanazt a trófeát adják át a győzteseknek.

 

Az eltelt évszázadok alatt a Royal Ascot a világ egyik leghíresebb versenyévé vált, évente több mint 300.000 ember látogat Berkshire-be a Royal Ascot hetében, Európa leglátogatottabb lóversenyévé téve ezzel a fesztivált. 

 

Ebben az évben is összesen 30 futamot rendeznek, és az öt nap mindegyikén legalább egy Group 1 versenyt is láthatunk majd. Idén megnövelt pénzdíj, 6,5 millió font (tehát 2,6 milliárd forint) várja a versenyzőket a világ minden részéről. Az idei versenysorozat, ha lehet, még pompázatosabb lesz, mint a korábbiak, hiszen idén ünneplik a királynő 90. születésnapját, aki 1947 óta hagyományosan mind az öt versenynapra kilátogat. 

 

A királynő és korunk egyik legnagyszerűbb zsokéja, Ryan Moore

 

Valószínűleg az lenne az évforduló fénypontja, ha valamelyik imádott lova nyerne a Royal Ascot-on. Nem lenne kivételes eset, ugyanis a több mint 60 év alatt a királynő 22 telivére hódította el az Ascot valamelyik bajnoki címét – először Choir Boy az 1953-as Royal Hunt Cupban, utoljára pedig Estimate a 2013-as Golden Cupban. Idén nem kevesebb, mint fél tucat lovat indít a királynő a versenyeken, köztük a Sir Michael Stoute-nél tréningben álló Dartmouth-ot, a Chelmsfrod City és Chester bajnokát, aki most az utolsó, ötödik napon áll rajtgépbe a Hardwicke Stakes-ben.

 

Idén Anglián és Írországon kívül várhatóan hat nemzet képviselteti magát a Royal Ascoton – egy induló (Holler) Ausztráliából is érkezik, de lesznek itt telivérek Hong Kongból, Japánból (A Shin Hikari, a Price of Wales Stakes egyik reménysége), valamint Franciaországból és Németországból is. 

Az Egyesült Államokból is több induló érkezik: Tepin a nyitófutam, a Queen Anne Stakes nagy favoritja, Miss Temple City, akinek a második napon, a Duke of Cambridge Stakes-ben kell bizonyítania, valamint a zárónapon, a Diamond Jubilee Stakes-ben rajtoló Undrafted. A legnagyobb izgalommal várt tengerentúli telivér azonban minden bizonnyal a hatéves Mongolian Saturday, aki kedden, a Kings Stands Stakes-ben, és talán szombaton a Diamond Jubilee Stakes-ben is indul, és aki mongol trénere szerint akár az első háromba is bekerülhet.

A 14 futam után veretlenül visszavonult csodaló, Frankel első csikói idén mutatkoznak be először a királynő lóversenyén. Queen Kindly a második napon, a Queen Mary Stakes-ben, Cunco pedig szombaton a Chesham Stakes-ben áll rajthoz.

 

Egy biztos, a lóversenyt szeretők komoly presztízzsel rendelkező, izgalmas futamokat láthatnak a hét folyamán, kitűnőbbnél kitűnőbb lovakkal. A futamokat a Chanel 4 közvetíti, fogadásra többek közt az Unibet-nél, a Bet365-nél, a William Hill-nél és a MarathonBet-nél van lehetőség. 

 

A 2016. évi Royal Ascot menetrendje (magyar idő szerint):

 

Június 14., kedd

15:30 The Queen Anne Stakes (Group 1)

16:05 The Coventry Stakes (Group 2)

16:40 The King’s Stand Stakes (Group 1)

17:20 The St James’s Palace Stakes (Group 1)

18:00 The Ascot Stakes (Handicap)

18:35 The Windsor Castle Stakes (Listed)

 

Június 15., szerda

15:30 The Jersey Stakes (Group 3)

16:05 The Queen Mary Stakes (Group 2)

16:40 The Duke of Cambridge Stakes (Group 2)

17:20 The Prince of Wales’s Stakes (Group 1)

18:00 The Royal Hunt Cup (Heritage Handicap)

18:35 The Sandringham Stakes (Listed) (Handicap)

 

Június 16., csütörtök

15:30 The Norfolk Stakes (Group 2)

16:05 The Tercentenary Stakes (Group 3)

16:40 The Ribblesdale Stakes (Group 2)

17:20 The Gold Cup (Group 1)

18:00 The Britannia Stakes (Heritage Handicap)

18:35 The King George V Stakes (Handicap)

 

Június 17., péntek

15:30 The Albany Stakes (Group 3)

16:05 The King Edward VII Stakes (Group 2)

16:40 The Commonwealth Cup (Group 1)

17:20 The Coronation Stakes (Group 1)

18:00 The Duke of Edinburgh Stakes (Handicap)

18:35 The Queen’s Vase (Listed)

 

Június 18., szombat

15:30 The Chesham Stakes (Listed)

16:05 The Wolferton Rated Stakes (Listed)

16:40 The Hardwicke Stakes (Group 2)

17:20 The Diamond Jubilee Stakes (Group 1)

18:00 The Wokingham Stakes (Heritage Handicap)

18:35 The Queen Alexandra Stakes (Conditions)

 

Címkék: lóverseny,