Jelentős pénzügyi kárt okoztak a zsarolóvírusok a kaszinólánc óriásnak

2023-11-13
Az MGM Resorts International nem volt hajlandó fizetni a hackereknek, akik a közelmúltban zsarolóvírus támadás-sorozatot indítottak ellene, és emiatt a harmadik negyedévben jelentősen csökkent a bevétele.

 

Októberben az MGM – mely többek közt a világhírű Bellagio üzemeltetője - figyelmeztette a befektetőket, hogy a 10 napig tartó támadás miatt a harmadik negyedéves kamatok, adózás és értékcsökkenési leírás előtti eredménye (EBITDAR) 100 millió dollárral csökken. A cég emellett azt is közölte, hogy 10 millió dolláros egyszeri költséggel kell számolnia az adatvédelmi incidens miatt.

Ez a 100 millió dollár valószínűleg jóval kevesebb lett volna, és a biztosítás fedezte volna, ha az MGM úgy dönt, hogy kifizeti a váltságdíjat a „Scattered Spider” elnevezésű hacker csoportnak, amit Wall Street Journal értesülései szerint végül nem tett meg.

Nem úgy, mint a rivális Caesars Entertainment, ami végülis fizetett, amikor ugyanezen csoport által végrehajtott váltságdíj-támadással szembesült. A Harrah's üzemeltetője 15 millió dollárt fizetett ki a Scattered Spider által kért 30 millió dollárból, és ennek köszönhetően nem szembesült olyan működési káosszal, mint az MGM.

Egyébként ahogy az amerikai kormány azt állítja, hogy nem tárgyal a terroristákkal, úgy az FBI is arra bátorítja a váltságdíj-támadások áldozatait, hogy ne teljesítsék a fenyegetők követeléseit. „Az FBI nem támogatja, hogy váltságdíjat fizessenek válaszul egy zsarolóprogram-támadásra" - áll a szövetségi bűnüldöző hatóság közleményében. "A váltságdíj kifizetése nem garantálja, hogy Ön vagy szervezete bármilyen adatot visszakap. Emellett arra ösztönzi az elkövetőket, hogy még több áldozatot vegyenek célba, és mások számára is ösztönzést nyújt arra, hogy részt vegyenek az ilyen típusú illegális tevékenységekben".

Úgy tűnik, az MGM megfogadta ezt a tanácsot, de sok más vállalat, köztük a Caesars, amelyet zsarolóvírus-támadások értek, nem. Ennek eredményeképpen a hackerek felbátorodnak, mert úgy vélik, hogy jó az esélye annak, hogy kifizetik őket, így az ilyen támadások gyakorisága növekszik.

"A legjobb módja annak, hogy elkerüljük a zsarolóvírusokat - vagy bármilyen rosszindulatú szoftvereket - az, hogy óvatos és lelkiismeretes számítógép-felhasználók vagyunk" - folytatja az FBI. "A rosszindulatú szoftverek terjesztői egyre ravaszabbak, így óvatosnak kell lenni azzal kapcsolatban, hogy mit töltünk le vagy mire kattintunk."

A támadást követően az MGM újjáépítette kiberbiztonsági rendszereit és megerősítette a kapcsolódó védelmi rendszereket. Ez egy lépés a helyes irányba, de a kár már megtörtént, és néhány befektető úgy vélheti, hogy az MGM-nek fizetnie kellett volna a Scattered Spidernek, hogy eltűnjenek – így vagy úgy, a tőzsde erre választ fog adni.

 
Címkék: kaszinó,