Jelentkezett a 207 milliárdos lottónyeremény gazdája

2021-06-04
Januárban el a Powerball lottó 731,1 millió dolláros főnyereményét, most jelentkezett a nyertes szelvény tulajdonosa a lottótársaságnál.

 

Az amerikai Powerball lottó január 20-i sorsolását követően egy szelvényt találtak, melyen az összes nyerőszámot (40-53-60-68-69 + 22) eltalálták. A szelvényt egy álmos marylandi kisváros, Lonaconing vegyesboltjában vásárolták meg. A marylandi lottótársaság szabályai értelmében a nyerteseknek hat hónap áll a rendelkezésükre, hogy felvegyék a nyereményüket, tehát jelen esetben július 21-ig várták a 731,1 millió dolláros nyeremény gazdájának jelentkezését.

 

Az összeg rekordot jelent Maryland állam történetében: az eddigi legnagyobb lottónyeremény, melyet ennek az államnak a valamelyik lakója nyert meg, a Mega Millions lottó 2012-es 656 millió dolláros jackpotja volt.

 

Maryland annak a 11 USA tagállamnak egyike, mely lehetővé teszi, hogy a lottónyertesek anonim maradjanak, így a mostani nyertesről, pontosabban nyertesekről csak annyit lehet tudni, hogy egy lottócsoport tagjai, akik „The Power Pack”-nek nevezik magukat. Sem a nevüket, sem azt nem hozták nyilvánosságra, hogy hányan is lottóztak együtt a szerencsés csapatban. Valószínű azonban, hogy az 1200 fős népességű Georges Creek Valley városka lakói pontosan be fogják tudni azonosítani azokat, akiknek egyik napról a másikra minden képzeletet felülmúló vagyon hullott az ölükbe. Jack Coburb, lonaconi polgármester a The Washington Postnak elmondta, hogy tudja, kik a nyertesek, és hogy „kedves, közösségközpontú polgárok”.

 

Annak a boltnak a tulajdonosa, ahol a nyertes szelvényt vették, 100 ezer dolláros bónuszt kap a lottótársaságtól. „Életemben nem láttam még ekkora izgalmat itt Lonaconingban.” – vallotta be januárban, mikor kiderült, hogy nála vették a telitalálatos szelvényt.

 

Ez a 731,1 millió dollár a Powerball történetének negyedik legnagyobb jackpotja, és egyben minden idők hatodik legnagyobb lottófőnyereménye. A nyertesek úgy döntöttek, hogy nem életjáradékként, hanem egy összegben veszik fel a nyereményt, így az 546,8 millió dollárt fognak kapni, melyből az állami és szövetségi adók levonása után 366,6 millió dollárjuk marad.

 

Noha nem fogják nyilvánosságra hozni kilétüket, a nyertesek annyit elárultak a lottótársaság képviselőinek, hogy nincsenek azonnali terveik az életük átalakítására. A társaság közleménye szerint a nyertesek azt tervezik, hogy befektetik a pénzt, hogy gondoskodjanak családjukról és hatással lehessenek a közösség "jövő generációira". 

 

A jelenlegi legnagyobb megnyerhető lottónyeremény

Egyébként jelen pillanatban is a Powerball lottó kínálja a világ legnagyobb lottófőnyereményét: a szombat esti sorsoláson nem kevesebb, mint 286 millió dollár, azaz úgy 81 milliárd forint lesz a tét. 

Ettől első ránézésre igencsak elmarad az EuroMillions lottó pénteki Szupersorsolásának 130 millió eurós, azaz 45 milliárd forintos főnyereménye, azonban a kedvezőbb adózás miatt végeredményben nem nagyon marad el amerikai testvérétől. Mindkét lottóra lehet szelvényeket vásárolni a világ bármely tájáról a legnagyobb online lottózókban.

 

Minden idők eddigi legnagyobb lottónyereményei:

$1,586 milliárd — Powerball —2016. január

$1,537 milliárd — Mega Millions —2018. október

$1,05 milliárd — Mega Millions — 2021. január

$768,4 millió — Powerball — 2019. március

$758,7 millió — Powerball — 2017. augusztus

$731,1 millió — Powerball — 2021. január