Iszonyat összegeket költenek az amerikai sportfogadók a focivébére

2022-11-28
Az amerikai szerencsejáték szövetség (AGA) felmérése szerint mintegy 20,5 millió amerikai összesen 1,8 milliárd dollár értékben fog fogadni a focivébé eseményeire.

 

Egy-egy világesemény mindig felpörgeti a sportfogadás piacát. Különösen igaz ez most az Egyesült Államokra, ahol ez lesz az első olyan labdarúgó-világbajnokság, melyre a legtöbb államban már legálisan lehet fogadni. Az AGA ennek kapcsán november elején felmérést végzett 2213 felnőtt amerikai állampolgár megkérdezésével, hogy kiderüljön, mire számíthatnak a fogadóirodák. 

A felmérés adatai alapján mintegy 20,5 millió amerikai összesen 1,8 milliárd dollár értékben tervez fogadni a focivébé eseményeire. A vébére fogadók 48 százaléka (9,8 millió fő) online tervezi leadni a fogadásait, 23 százaléka (4,7 millió fő) pedig egy kaszinó földi sportfogadó irodájába fog ellátogatni. A játékosok 20 százaléka bukinál fog fogadni, 17 százaléka pedig egy fogadói csoport vagy fantázia verseny tagjaként fog játszani. A felmérésből az is kiderült, hogy a legtöbbjüknek (78%) fontos, hogy legális körülmények között tegye meg a fogadását. 

„Mivel ez az első világbajnokság, mely alatt széles körben elérhető a legális sportfogadás, minden bizonnyal ez lesz a valaha volt legtöbb fogadást hozó futballesemény az Egyesült Államokban” – nyilatkozta Casey Clark, az AGA alelnöke. „Mivel az amerikai felnőttek több mint fele hozzáfér a legális fogadási lehetőségekhez, a legális sportfogadás elmélyíti az amerikai szurkolók elkötelezettségét a világ legnézettebb sporteseménye iránt.”

Jelenleg 31 államban és Washington D.C.-ben működik élő, legális sportfogadási piac, és további öt legális piac várja az indulást. A legális fogadás jelenleg 132 millió amerikai számára érhető el saját államában, szemben a 2018-as világbajnokság idején mindössze 10 millióval, amikor csak három államban volt élő, legális piac.

A felmérésből kiderült még, hogy 

- A vébét nyomon követő 10 amerikai felnőttből három (29%) fogadni szándékozik a torna alatt.

- A „Z” (11%) és a Millenniumi (14%) generáció jobban érdeklődik a világbajnokságra való fogadás iránt, mint az „X” (8%) és a Bébi-bumm (2%) generáció.

- Ha 50 dollárt kapna a vébé győztesére való fogadásra, a legtöbb amerikai az Egyesült Államokra tenné a pénzét (24%), ezt követi Brazília (19%), Argentína (17%) és Németország (10%).

 

 
Címkék: fogadás,