Illegális lottójátékra derített fényt a Máltán meggyilkolt újságíró ügye

2023-05-03
Daphne Caruana Galizia máltai újságírónő 2017-es meggyilkolásának ügye máig nincs lezárva, és egy új jelentés szerint a nyomozás során egy hatalmas – még ma is működő - illegális lottójátékra derülhetett fény.

 

Közel hat évvel ezelőtt Caruana Galizia autóját felrobbantották, miközben egy, a kormányzati korrupcióról szóló cikken dolgozott. Újabb jelentések szerint a nyomozás során egy illegális lottótársaságot is leleplezhettek, amely nyíltan működött Málta-szerte - írja a Malta Today. Ha az adatok pontosak, akkor ez az illegális hálózat a legális lottópiac mintegy 30%-át veheti el.

Halála előtt Galizia legalábbis megkérdőjelezhető tevékenységgel hozta kapcsolatba Joseph Muscat miniszterelnököt és más magas rangú kormánytisztviselőket. A személyek neve megjelent az úgynevezett Panama-iratokban, amelyek széles körű hatalommal való visszaélést, pénzmosást és egyéb bűncselekményeket tártak fel.

Galizia meggyilkolása nemzetközi figyelmet keltett, és nyomozást tett szükségessé, miután Muscat nem volt hajlandó vizsgálatot indítani. Részben ez a figyelem vezetett végül Muscat lemondásához, és Yorgen Fenech, egy befolyásos szerencsejáték-vállalkozó és Málta egyik leggazdagabb emberének letartóztatásához is. Fenech felelős állítólag a Galizia-gyilkosság megrendezéséért.

Galizia halála után letartóztatták Melvin Theuma-t, egy helyi bűnözőt, aki állítólag segített megszervezni a támadást Fenech számára. Letartóztatását követően Theuma beleegyezett, hogy kegyelemért cserébe vallomást tesz mindenkiről, akinek szerepe volt az összeesküvésben.

A nyomozók Theuma vallomása révén szereztek tudomást az illegális lottójátékról - letartóztatása előtt állítólag Theuma is egyike volt az illegális lottó működtetéséért felelős személyeknek. A Malta Today azonban pénzügyi nyomozók megerősítéseire hivatkozva arról számolt be, hogy a „föld alatti” lottó jelenleg is él és virul.

Az illegális "párhuzamos lottó" mindenben követi a legális lottót. A játékosok ugyanúgy számokat választhatnak, mint a hivatalos máltai lottón, és abban reménykednek, hogy a valódi lottó hét végi sorsolásakor az ő számaikat húzzák majd ki.

Az egyik nyomozó, akinek a nevét nem hozták nyilvánosságra, azt állította, hogy a legális lottóból származó jóval több mint 30 millió euró 30%-a évente illegális csatornákon keresztül folyik. Az illegális műveletek mögött törvényes vállalkozások állnak, melyek gyakran az építőiparban tevékenykednek. Ezek nagy mennyiségű készpénzt tudnak építési költségeknek álcázva mozgatni, így viszonylag könnyen, észrevétlenül tudják tisztára mosni a pénzt.

Az illegális lottójátékkal kapcsolatos vizsgálat különböző "körzeteket" vagy zónákat tárt fel, amelyeket az üzemeltetők ellenőriznek. Mindegyiknek vannak olyan törzsvásárlói, akik buzgón vesznek részt az illegális tevékenységben, és hatalmas adósságokat halmoznak fel a bűnözői csoportoknál. A műveletek legalább 30 éve folynak, és állítólag a helyi rendőrség is tud róluk. Eddig semmi sem állt az útjukba, azonban ez Theuma vallomásával most megváltozhat.

158 millió eurós (59 milliárd forintos) - legális - EuroMillions sorsolás jön pénteken!

Nemzetközi lottószelvények vásárlása a theLotter-nél  

Fogadás a lottószámokra a Lottoland oldalán

 

 

 

 
Címkék: lottó,