Így hatott a világjárvány a hazai szerencsejátékokra

2020-04-01
A Szerencsejáték Zrt szinte valamennyi játéka megsínylette a koronavírust.

 

Hiába ígérte minden idők kimagaslóan legnagyobb nyereményét, több mint 6 milliárd forintot az Ötöslottó, a Maradj otthon! kampány és a lottózók délután 3 órás kötelező bezárásának hatására már az első ilyen héten közel másfél millióval kevesebb szelvény érkezett be mint a korlátozások bevezetése előtt. A Tippmixen még ennél is nagyobb a visszaesés, a 12. játékhéten még harmadannyi nagynyertes szelvény sem volt, mint március legelején.

 

Egy hét alatt több mint 20 százalékos forgalomcsökkenést lehetett elkönyvelni az Ötöslottón, amíg ugyanis a 11. héten még 7 millió 22 ezer 700 tippet küldtek be a játékosok, addig a március 16-án kezdődött 12. játékhéten már csak 5 millió 560 ezer 57-et. Ha az előző három hét átlagához viszonyítunk, akkor is közel 19 százalékos a zuhanás.

 

Még ennél is nagyobb hanyatlás tapasztalható a Luxornál, hét nap leforgása alatt ugyanis 23,7 százaléknyi, az előző három hét átlagához képest pedig 14 százalékos a visszaesés. A negatív csúcsot a Puttó jelenti, hiszen az ötpercenként sorsolt játék forgalma több mint 35,7 százalékkal lett alacsonyabb. 

 

 

A koronavírus elterjedésének megakadályozására a világ szinte minden táján sorozatban maradtak el a sportesemények, így a sportfogadásoknál még drasztikusabb a csökkenés. A legnépszerűbb játék, a Tippmix esetében ugyan nem hoz nyilvánosságra összforgalmi adatokat a Szerencsejáték Zrt., ám a játékkedv mértékére jól lehet következtetni például a 200 ezer forintot meghaladó nyereményt hozó szelvények számából. Nos, amíg a 9. héten ezekből a nagynyertes szelvényekből 1272 volt, addig a 12. héten már csak 373, ami 71 százalékkal kevesebb. Ez a tendencia persze valahol azért érthető, hiszen a hónap eleji Bajnokok Ligája- és Európa-Liga-mérkőzésekhez képest olyan bajnokságok – palesztin, nicaraguai vagy Burkina Fasó-i – találkozóira lehetett fogadni, amelyekről a sportkedvelők többsége eddig alig, vagy egyáltalán nem hallott. 

 

Egy másik sokatmondó adat a Tippmixről, hogy összesen mennyi fogadást kötöttek a játékosok egy-egy időszak legnépszerűbb eseményére. Nos, amíg a 10. hét elején a Paris SG–Dortmnund Bajnokok Ligája-negyeddöntőre a kiegészítő eseményekkel együtt 785 ezer 352 fogadás érkezett, addig a 12. hét első felében az Antalyaspor–Silvasspor török élvonalbeli bajnokira már csak 263 ezer 176, a 12. hét második felében pedig az Isloch Minszk–FK Minszk fehérorosz bajnoki találkozóra pedig mindössze 241 968. Ez szintén mintegy 70 százalékos visszaesést jelent. 

 

A Totón még nagyobb a regresszió. Amíg a 9. játékhéten 468 ezer 75 tippsort küldtek be a fogadók, addig a 12. héten már csupán ennek kevesebb mint az egyhatodát, 76 ezer 847-et. Igaz, utóbbi héten a kevés labdarúgó esemény miatt a megszokott két fogadási forduló helyett már csak egyet hirdetett meg a játékszervező. 

 

 

Azért van ellenpélda is: a kontinensünk közel 20 országában játszható Eurojackpoton az egészségügyi vészhelyzet ellenére is emelkedett a forgalom a február végi helyzethez képest. Amíg a 9. héten 24 millió 219 ezer 597 tippsort küldte be a játékosok, addig a 12. héten majdnem 14 százalékkal többet, 27 millió 588 ezer 722-t. Ezek persze a közös európai lottó összesített számadatai, arról nincs hír, hogy ebből mennyi szelvényen játszottak Magyarországról.

P. Gy.