Húsz éves a valódi tétes online póker

2018-01-10
Húsz éve, 1998. január 1-én került sor a történelem első valódi pénzes leosztására.

 

Az első online póker terem, a legendás Planet Poker, 1998-ban nyitotta meg kapuit a játékosok előtt – írja a Póker Akadémia, és 1998. január 1-je volt a nap, amikor a történelem első valódi tétes leosztására sor került. 

 

A játék népszerűsége 2003-ban nőtt meg igazán, miután Chris Moneymaker egy online szatellitről kijutva nyerte meg a WSOP Main Event-et és a vele járó 2,5 millió dolláros fődíjat. Ezt követően az iparág rohamosan fejlődni kezdett. 2004-ben a világ akkori legnagyobb tőzsdén jegyzett online szerencsejáték szolgáltatója 340 millió dollárért megvette a Paradise Poker-t. 2005-ben a Partypoker anyacége, a PartyGaming is tőzsdére lépett. A cég 8 milliárd dolláros értéke is jól mutatta, hogy mekkora üzletágról van szó, hiszen a bevételei 92% az online pókerhez kötődtek. A következő években folyamatosan bővült a kínálat, egyre több terem jelent meg, 2009-re a FullTilt Poker és a PokerStars vált piacvezetővé.

 

A tündöklés 2011-ig tartott, amikor a hírhedt Black Friday során a legnagyobb termek veszítették el működési engedélyeiket a legjelentősebb piacuknak számító USA-ban. A helyzet azóta valamelyest konszolidálódott, és az utóbbi időben egyre több bíztató jele van annak, hogy a jövőben még több ország játékosai csatlakozhatnak a közös piacokhoz, azonban a mai játékosszámok messze elmaradnak a fénykortól.

 

Érdekesség, hogy online pókerre már a '90-es évek elején, az IRC Poker-en is volt lehetőség, még ha mai szemmel nézve meglehetősen ijesztő felületen is.

 

 

Az IRC-n ingyenes játékokat lehetett játszani, és gombok nyomogatása helyett a játékosoknak be kellett gépelniük a döntéseiket. Először csak limit hold'em-et játszhattak a játékosok, csak aztán válthattak no limit-re. Mivel a több asztalos versenyeket sem támogatta a rendszer, ezért előfordulhatott, hogy akár 23 játékos is részt vett ugyanabban a leosztásban.

 

Bármennyire is szánalmasnak tűnik ma már ez a fajta játék, mégis ez inspirálta az első valódi pénzes pókertermek megalkotóit, hogy belevágjanak az üzletbe és a játék azzá váljon, aminek ma ismerjük.

 

Az online pókerszolgáltatók története - 1. rész

Az online pókerszolgáltatók története - 2 rész

Az online pókerszolgáltatók története - 3. rész