Hullahopp, fürdősók, tevék … a legfurcsább Las Vegas-i törvények

2022-12-26
Mindannyian ismerjük ezt a kifejezést: „ami Vegasban történik, az Vegasban is marad”, de ez nem csak az éjszaka bűneire utalhat. Las Vegas egy külön világ, melynek saját szokatlan törvényei vannak.

 

Tilos bármilyen vadon élő állat etetése

2017 novembere óta illegális a galambok etetése – a törvényt megszegők 1000 dolláros pénzbírsággal vagy hat hónap börtönnel sújthatóak. Három évvel később a tilalmat kiterjesztették minden vadon élő állatra, beleértve a nyulakat és a közösségi macskákat is – rájuk 10 dolláros, jobban emészthető bírság vonatkozik. A törvény a közegészségügy iránti aggodalomból fakad, bár a vadon élő állatok és az emberi betegségek közötti kapcsolat meglehetősen ritka.

 

Egzotikus állatok házi kedvencként való tartása törvényes

A következő bizarr törvény is az állatokkal kapcsolatos: Las Vegas azon kevés helyek egyike, ahol lehetővé teszik számos egzotikus állat házi kedvencként való tartását.

Nem csak a The Hangover című filmben lehet tehát egy tigrissel osztozkodni egy Las Vegas-i lakosztályon, ha valaki rossz társaságba keveredik, akár legális valósággá is válhat.

Az oroszlán, elefánt, teve és a zebra - hogy csak néhányat említsünk – is szerepel azon állatok listáján, amelyek tartása valóban engedélyezett Vegasban. Ha azonban valaki óriás varangyokról, bűzös borzokról vagy rókákról álmodik, akkor a más várost kell keresnie.

 

Illegális tevén lovagolni az autópályán

Továbbra is az állatoknál maradva… Tehát, bár házi tevéje lehet Las Vegasban, ne keverje bajba magát és kedvencét azzal, hogy az autópályán lovagol azaz tevegel. Ez a törvény az 1800-as évekre nyúlik vissza, amikor különböző terheket tevékkel szállítottak át a nevadai sivatagon. Az eredmény? Túl sok teve… a törvényhozók pedig gondoskodtak a csökkentésről.

 

Tilos taxit leinteni a kaszinófőutcán, azaz a Stripen

A Las Vegas-i taxisofőrök nem tehetnek ki és nem vehetnek fel senkit a Strip mentén. Ugyanezek a szabályok vonatkoznak az Uberre és más taxis alkalmazásokra is. De nem kell aggódni, mert a legtöbb kaszinó és szálloda előtt vannak kijelölt pontok, ahol igénybe lehet venni a taxik szolgáltatását.

 

A fürdősók használata tilos

Ha valaki nem az egész estés partikért megy Vegasba, valószínűleg valamelyik luxus relaxációs helyszínt veszi célba. Sokak számára ez egyet jelent a fürdőzéssel és az aromaterápiás fürdősókkal. De vigyázat! Las Vegasban betiltották a fürdősók használatát! 

Azért nem kell pánikba esni… nem azokról a fürdősókról van szó, hanem a szintetikus katinonokról, korábban „legális strimulánsokról”, a kokain olcsóbb és erősebb alternatívájáról. Az ezek használatból adódó hosszú távú káros hatások miatt ezek birtoklása, lenyelése és értékesítése 2012-ben illegálissá vált.

 

Illegális hullahoppozni a Fremont Streeten

Ha valaki járt már Las Vegasban, tudja, milyen nyüzsgés van a Fremont Streeten, ahol rengeteg az utcai előadó. Ha van valami, aminek sok hely kell, az a hullahoppozás. Annyi térre van szükség hozzá, ami egy forgalmas utcán egyszerűen nincs, emiatt a helyi önkormányzat betiltotta, mert veszélyt jelent a közelben sétálókra. Ugyanez a törvény tiltja az egykerekűzést, a korcsolyázást és a gördeszkázást is a Fremont Streeten.

 

Műfogsorok zálogba adása tilos

Van egy rossz hírünk mindazok számára, akik gyorsan szeretnének pár dollárt keresni a nagymama (vagy akár a saját) műfogsorának zálogba adásával:  ez bűncselekménynek számít Las Vegasban! Ami a legfurcsább ebben a törvényben az az, hogy törvénybe kellett foglalni. Hány foghíjas vigyor kellett ahhoz, hogy úgy döntsenek, ezt a kérdést szabályozni kell? És ki vette meg az alig használt műfogsorokat? Ezen kívül: ne próbáljon meg senki semmit zálogba adni, ha részeg. Igen! Az is illegális.

 

Illegális hajléktalannak lenni

A Las Vegas-i törvények furcsa világában az egyik legvitatottabb a hajléktalanság kriminalizálása. Az erről szóló törvény 2019 novemberében lépett életbe. A városi tanács által megszavazott jogszabály szerint, ha valakit azon kapnak, hogy a járdán „száll meg” (vagy akár csak ül vagy pihen!), akár hat havi börtönre vagy 1000 dolláros pénzbírságra is számíthat.

 

Tilos lakóövezetben lakást kiadni egy hétvégére 

Ha valakit azon kapnak, hogy lármás turistáknak adja ki hétvégére a házát, akár napi 1000 dolláros bírságot is fizethet. Az első lakástulajdonos, akit megbüntettek a törvény 2012-es hatályba lépését követően, nem kevesebb, mint 29 ezer dollár büntetést (13 millió forintot) fizethetett! Továbbra is lehetséges, hogy hónapról hónapra valaki folyamatosan kiadja az ingatlanját, de ennél kevesebb időre nem megengedett.

 

Tilos alkoholt fogyasztani nyilvános helyeken

Las Vegas kapcsán biztos nem sokan gondolnák – ha már ez a Bűn városa -, hogy nem lehet legálisan alkoholt fogyasztani nyilvános helyen, pedig így van. Természetesen ez nem a bárokat, klubokat, éttermeket jelenti, hanem az ezeken kívüli területeket, például az utcán sétálva vagy a parkban hűsölve. Még az is illegális, ha valakinél egy nyitott üveg alkohol van, és abból iszik egy mozgó autóban, függetlenül attól, hogy az illető vezet-e vagy sem. Biztos rengeteg Uber-sofőr hálás ezért a törvényért!

 

Illegális fizetni a szexért 

Míg Nevada egyes megyéiben legális a szexuális szolgáltatások igénybevétele és felajánlása, Las Vegas nem tartozik ezek közé. Legális azokban a megyékben, ahol a lakosság kevesebb, mint 700.000 fő, és ott is csak az állami engedéllyel rendelkező bordélyházakban legális. Ha Las Vegasban rajtakapják, hogy fizetni próbál ilyen jellegű szolgáltatásért, vagy felkínálkozik ilyesmire –, börtönbüntetésre, valamint akár 1400 dolláros pénzbírságra is számíthat, ha ez az első alkalom. A börtönben eltöltött idő és a pénzbírság a rajtakapás gyakoriságával párhuzamosan növekszik.

 

Tilos hatnál több felnőtt macskát tartani és kiállítani

Ez a jogszabály azokra a macskatartókra vonatkozik, akik évente legalább egy kiállításra elviszik az állataikat, tehát nincs korlátozva a macskák száma, ha valaki csak úgy házi kedvencként tartja őket, és nem viszi őket szépségversenyre.

 

Illegális a Las Vegas Stripen káromkodni

Némi italt és szerencsejáték veszteséget követően egyesek hajlamosak lazára venni a figurát, de még ilyen mélypontok során is vigyázni kell az embernek a szájára a Stripen! A casino.org egyenesen azt ajánlja, mindig kérdezze meg magától az ember, mielőtt mondana valami cifrát: „Kimondanám az anyósom előtt?”

 

Tilos szabadidős céllal vadászni

Míg Nevada hatalmas államának nagy része, körülbelül 48 millió hektár, nyitva áll a vadászat előtt, a Las Vegas-völgyben tiltott ez a tevékenység.

 

Kommunistát alkalmazni illegális

Talán a legelavultabb törvény ezen a listán, amely a hidegháborúig nyúlik vissza, és egyre kevésbé releváns illetve alkotmányos, hogy valakit a pártszimpátiája miatt érjen hátrány.

Ez hát a Las Vegas-i törvények furcsa világa – remélhetőleg hasznos útmutató arra az esetre, ha valaki Las Vegasban próbálna szerencsét …

 
Címkék: kaszinó,