Holland bíróság: mégis szerencsejáték a póker

2016-03-13
Hirtelen fordulatot vett a póker megítélése Hollandiában. A helyi bíróság ugyanis egy több éve húzódó peres folyamat végén korábbi döntését áthúzva kijelentette: a póker szerencsejáték.

 

A történet még az előző évtized végén vette kezdetét. Akkor a helyi szerencsejáték törvény megsértése miatt három férfi ellen emeltek vádat, miután 10 eurós rebuy pókerversenyeket szerveztek amszterdami kávézókban. A bírósági per során számos független szakértői csoport véleményét bekérte, s szinte pontosan két éve az a döntés született meg, amely szerint a póker ügyességi, egészen pontosan tudásalapú játék. A játékosokat védő Peter Plasman ügyvéd akkor hangsúlyozta, hogy mérföldkőnek tekinthető ítélet született, így ugyanis a játék liberalizálása, s legalizálása előtt megnyílhatnak a kapuk.  

 

Az ügyészség már akkor jelezte, hogy a kimondott verdiktbe nem nyugszik bele, miután szerintük egyértelműen szerencsejáték a póker, s nem is lehet más, ahogy a környező országokban is az. A fellebbezést meg is tették, s most a korábbi ítélettel teljesen szembeforduló határozatot hozott a fellebviteli testület, s kimondta: a póker bizony szerencsejáték. Az ugyanakkor elismerik, hogy a jártasság és a tudás növeli a nyerési esélyeket. Hiába azonban ezek a körülmények, a partik során jelentős mértékben van jelen a szerencse, s ez a döntő. A vádlottakra így igen súlyos ítéletet szabtak ki, hiszen két év felfüggesztett börtönbüntetés lett a "jutalmuk", ráadásul 1250 euró eljárási díjat is fizetniük kell, amit pénzbírság címén szednek be tőlük.  

A holland bíróság ezzel a döntéssel visszahelyezte a versenyeket a holland állami kaszinók termeibe.

 

Az ügy kapcsán a Fortunaweb.hu-nak Tatár Gergely, a Magyar Póker Szövetség (MPSZ) elnöke kifejtette, hogy ez a döntés végérvényesen eltolhatja Európában a pókert és az online pókert abba az irányba, hogy a szerencsejáték besorolás, mint megbélyegzés alól nem tud szabadulni. Hasonló peres ügyet nem ismer Magyarországon, az MPSZ birtokában azonban akadnak olyan tanulmányok, amelyek azt hivatottak igazolni, hogy a póker tudásalapú játék. Tatár a holland ítéletet, s minden hasonló alapvetően adóbevétel növelő célzatú ítéletnek tart, hiszen ezúttal is az az eredmény, hogy az állami felügyelet alatt álló kaszinók termeibe zárja a pókert, vagyis minden hozzá kapcsoló bevétel a központi költségvetést gyarapítja - e szerint az állami érdekek védelme történt Hollandiában.     

 

Címkék: jogi háttér, póker,