Hogyan kell adózni a külföldi lottónyeremény után?

2016-01-05
Az online lottóvételi lehetőség elterjedésével egyre nagyobb figyelem övezi az olyan, óriási nyereménnyel kecsegtető külföldi lottójátékokat, mint például a Powerball, vagy az EuroMillions. Vajon milyen adózási szabályokat kell követni a magyar állampolgároknak, ha külföldi szervezésű lottón nyernek kisebb-nagyobb összeget?

 

Abban az esetben, ha a nyeremény forrása szerinti országgal Magyarország nemzetközi egyezményt kötött a kettős adóztatás elkerülésére, akkor a nyeremény összege Magyarországon lesz adóköteles, és az e címen megszerzett összeg egyéb összevonandó jövedelemnek minősül. 

 

Amennyiben a nyeremény forrása szerinti országgal nincs egyezmény a kettős adóztatás elkerülésére, akkor mindkét országban adóköteles lesz a nyeremény összege azzal, hogy a külföldön megfizetett adó 90 százaléka betudható a Magyarországon megállapított és bevallott adó összegébe, azaz csökkenti a fizetendő adót. 

 

A fentiek szerint, tehát, bár a legtöbb országban nem adóköteles például az EuroMillions lottón elért nyeremény, ha azt magyar állampolgár nyeri meg, a magyar jogszabályok szerint hazánkban adózik, így sajnos meg kell fizetni utána a kötelező adókat és járulékokat. Ezek pedig az alábbiak:

 

Ha a nyeremény juttatója nem minősül kifizetőnek – ez a helyzet a külföldi lottójáték szervezője esetén –, akkor a jövedelem után a magánszemélynek kell befizetnie a 15 százalék személyi jövedelemadó-előleget és a 27 százalék egészségügyi hozzájárulást (a továbbiakban: eho) a szerzés negyedévét követő hónap 12-éig.

 

Fontos megjegyezni, hogy miután egyéb jövedelem esetén az eho megfizetésére a magánszemély a kötelezett és azt költségként nem számolhatja el, számára nem térítik meg, ezért az Szja törvény 29. §-a értelmében az adóelőleg – és ezért az eho – alapja a jövedelem 78 százaléka.

 

A nyereményt a tárgyévről szóló adóhatósági közreműködés nélkül elkészített személyi jövedelemadó bevallásban kell bevallani. Például a 2014. évi nyereményt a 1453 számú bevallás 1453-A lapján – jövedelemtípustól függően – az önálló tevékenységből származó jövedelem, vagy az egyéb jogcímen kapott jövedelem elnevezésű sorában kell feltüntetni.

 

Az immáron hazánkban is szervezett EuroJackpot esetében a játékosoknak nem kell foglalkozniuk adó-kérdésekkel, hiszen ennél a játéknál a magyar lottójátékokhoz hasonlóan a Szerencsejáték Zrt már az adóval csökkentett összegeket fizeti ki a nyerteseknek. Érdekesség, hogy az EuroJackpot első két nyerőosztályát, vagyis az 5+2 és 5+1 találatosok nyereményeit euróban fizetik ki. Fontos, hogy ezeknek a nyereményeknek az értékét a sorsolást követően bruttó értéken teszi közzé a Szerencsejáték Zrt., tehát nem azt az összeget, melyet a nyertes valóban készhez kap majd, hiszen abból a kifizetés előtt még levonják a személyi jövedelemadót. A többi nyerőosztály nyereményének kifizetése forintban történik. Mivel ezeket a nyereményeket a sorsolás után nettó értékükön teszi közzé a Szerencsejáték Zrt. (tehát azt az összeget, ami az adó levonása után marad), a nyertesek a közzétett összeget fogják megkapni.