Hamis zsetonok árasztották el a makaói Galaxy kaszinót

2023-09-04
A makaói hatóságok letartóztattak két kínai állampolgárt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy hamis zsetonokkal árasztották el a Galaxy Macau Casino-t.

 

Legalább hat másik személyt keresnek a csalás ügyében, amely a feltételezések szerint legalább 5,6 millió hongkongi dollárba (700 ezer amerikai dollárba, tehát nagyjából 245 millió forintba) került a kaszinónak augusztus 21-én - írja a Macau Business.

A makaói rendőrség közleménye szerint két óra időtartamon át legalább 493 hamis zseton volt forgalomban a kaszinóban, egyenként 10.000 HK$ értékben. Hozzátették, hogy akár 804 zseton is érintett lehetett az ügyben, de nem részletezték, hogy hogyan jutottak erre a megállapításra.

Az átverés két órán át tartott, az elkövetők számos fogadást kötöttek, majd zsetoncserét hajtottak végre 10 gyanútlan játékossal a kaszinó területén.

A hamis zsetonok nem voltak túl kifinomult hamisítványok. Egy sasszemű osztó észrevette, hogy a zsetonok némelyikének a felülete kissé érdesnek tűnt. A további vizsgálat során kiderült, hogy nem tartalmaznak elektronikus azonosítót sem.

A modern kaszinózsetonok RFID (rádiófrekvenciás) chipeket tartalmaznak, ami megnehezíti a hamisítást. Olyan jeleket bocsátanak ki, amelyeket a játékasztaloknál és a kaszinó pénztárában elhelyezett RFID-olvasó berendezések érzékelnek.

A csalók tudhatták, hogy a hamis zsetonokat viszonylag gyorsan fel fogják fedezni, ezért valószínűleg az volt a tervük, hogy minél több valódi zsetonra cserélik és készpénzre váltják őket, mielőtt lelepleződnek.

A rendőrség 182 hamis zsetont és 19 valódi zsetont foglalt le a két őrizetbe vett férfitól, akik mindketten munkanélküliek és szárazföldi Kínából származnak. A nyomozók úgy vélik, hogy a banda többi tagja a kaszinóból való menekülés után azonnal elhagyta Makaót. Felfedezték, hogy a gyanúsítottak közül néhányan terhelő bizonyítékokat dobtak a szemétbe, miközben menekültek. A hulladékégető központban végzett kutatás során több mint 100 hamis zsetonra bukkantak, amelyek névértéke egyenként 10.000 HK$ volt.

A hamis kaszinózsetonok száma az utóbbi években egyre nő. Ennek oka, hogy könnyebbé vált a valósághű hamisítványok online vásárlása a dark weben. A most lefoglalt zsetonok mennyisége azonban hatalmasnak számít. Összehasonlításképpen: 2021-ben a makaói hatóságok azt közölték, hogy az év első negyedévében 65 hamisítványt találtak 2 millió HK dollár (260 ezer dollár) összértékben. Ez azért volt figyelemre méltó, mert meghaladta az előző év teljes zsákmányát, bár az az év súlyosan érintett volt a világjárvány által. Az utolsó, a járvány által teljesen érintetlen évben, 2019-ben 352 hamis zseton került forgalomba, összesen 18,5 millió HKD (2,4 millió USD) névértékben. Ez kevesebb zseton, mint amennyit a Galaxy-ban most lefoglaltak.

 
 
Címkék: csalás, kaszinó,