Hamarosan betilthatják a sárga lapokra való fogadásokat

2023-09-18
Az angol labdarúgó szövetség a sárga lapokkal kapcsolatos fogadások betiltását kéri a Premier League-ben

 

Az angol labdarúgó szövetség (FA) sürgeti a fogadóirodákat, hogy szüntessék be a labdarúgó-mérkőzéseken a sárga lapokra való fogadási gyakorlatot - írja a Daily Mail. A médiaorgánum azt állítja, hogy az FA már tárgyalásokat folytatott a fogadási szektor képviselőivel az ügyben, és hamarosan bekövetkezhet a változás. A szervezet azt is kéri, hogy tiltsák be az egyéb büntetésekre való fogadásokat, beleértve a piros lapokra és például a szögletekre való fogadásokat is.

Egyes szolgáltatók, köztük az Unibet és a 32Red, már önként leállították a büntetésekre és hasonló, játékon belüli akciókra történő fogadások kínálatát - írja a Daily Mail. Az FA és a Premier League kijelentette, hogy támogatja az ötletet. Az FA kezdeményezése a hírek szerint egyre nagyobb lendületet kap a Premier League-nél, és az Egyesült Királyság Digitális, Kulturális, Média- és Sportminisztériuma, amely segített a szerencsejátékokról szóló fehér könyv kidolgozásában, szintén támogatja az ötletet.

Néhány ország, például Németország és Svédország már korábban bevezette a sárga lapos fogadások tilalmát, de egyelőre nincs egyértelmű jelzés arra vonatkozóan, hogy mikor jöhet a széles körű változás, vagy hogy elfogadják-e azt.

Az üggyel kapcsolatos előrelépésre több nagy visszhangot kiváltó bunda- és fogadási botrány után került sor. A legutóbbi fejleményeknek a West Ham United játékosa, Lucas Paqueta ellen folyó vizsgálat adott lökést. A vizsgálat három olyan helyzetet vizsgál, amikor sárga lapot adtak ki ellene mérkőzéseken. De Paqueta csak a legutóbbi játékos, akit potenciális szabálytalanságok miatt vizsgálnak. Ivan Toney-t eltiltották, miután beismerte, hogy 232 alkalommal megszegte az FA fogadások elleni szabályait. Később azt állította, hogy ezek közül a szabálysértések közül nem mindet követte el.

Az elmúlt öt évadban több más hasonló vizsgálat is volt. Az Arsenalban játszó Granit Xhaka és Ciaran Brown, az Oxford United védője ellen is nyomoztak, de soha nem emeltek vádat ellenük. Kynan Isac, aki korábban a Reading védője volt, 12 éves eltiltást kapott, mert egy FA-kupához tartozó mérkőzésen nem volt önkontrollja. A spanyol Luiz Henrique ellen is nyomozás folyik, mert állítólag részt vett egy brazil bundázásában. A 22 éves támadót Paqueta mellett hazája kongresszusa is beidézte tanúvallomásra.

Mint a legtöbb sportágban, a brit focisták és a labdarúgó szervezethez kötődő személyek sem fogadhatnak a sportágra, azonban több sportoló azzal próbált érvelni, hogy nem volt tisztában ezzel a szabállyal.

 
Címkék: fogadás,