Fogadási csalással vádolják a Premier League csatárát

2022-11-23
Ivan Toney a vád szerint 232 alkalommal szegte meg az angol labdarúgó szövetség által a játékosok részére előírt sportfogadási tilalmat.

 

Az angol labdarúgó szövetség (FA) közleményben jelezte, hogy eljárás indult a Brentford támadója, Ivan Toney ellen, aki a gyanú szerint rendszeresen megsértette a labdarúgók számára előírt sportfogadási szabályokat. Arra utaló jel nincs, hogy a csatár valaha is fogadott volna a saját csapata ellen, vagy olyan meccsre, amelyen részt vett.

A közlemény szerint Toney 2017 februárja és 2021 januárja között összesen 232 alkalommal szegte meg a szervezet sportfogadásra vonatkozó szabályzatát. Abban az időszakban a Scunthorpe Unitedben, a Wigan Athleticben, a Peterborough Unitedben és a Brentfordban játszott. Amennyiben valóban bebizonyosodik a vétsége, súlyos pénzbüntetésre, vagy akár hosszabb eltiltásra is számíthat.

Az angol szövetség 2014 óta ír elő teljes sportfogadási tilalmat a játékosok számára labdarúgó mérkőzésekre és a labdarúgással összefüggő eseményekre, például átigazolásokra. Korábban a játékosok csak azokra az eseményekre nem fogadhattak, melyben ők vagy csapatuk érintettek voltak.

A vizsgálat híre nem jött jókor Toney-nak, hiszen pár nappal azt követően látott napvilágot, hogy kiderült, hogy a csatár kimarad Gareth Southgate vébé-keretéből. Toney a 2020-2021-es szezonban az angol másodosztályban (Championship) aranycipős lett, 31 góllal segítette a Brentford élvonalbeli feljutását. A Premier League előző idényében 33 mérkőzésen 12 találatig jutott, míg idén 10 találatával jelenleg a harmadik a góllövőlistán.

Southgate a The Daily Mirrornak azt nyilatkozta, hogy Toney válogatott keretből való kizárásának semmi köze a szerencsejátékokkal kapcsolatos nyomozáshoz. „Számunkra a szeptember jó alkalom volt arra, hogy megnézzük Ivant az edzőpályán, hogy egy kicsit többet megtudjunk róla, hogy ő is lássa, hogyan dolgozunk. Tudtuk, és megbeszéltük vele, hogy nem nagy a valószínűsége, hogy idén részt tud venni a világbajnokságon.” Sok angol futballrajongó ennek ellenére úgy véli, hogy érdemei alapján Toney-nak helye lenne a csapatban.

A játékosnak most mindenesetre november 24-ig adtak határidőt, hogy reagáljon a vádakra, melyek, ha bebizonyosodnak, hosszú eltiltásra számíthat.

 
Címkék: fogadás, sportfogadás,