Finomhangolják a cseh szerencsejáték törvényt

2023-07-24
A jelenlegi jogszabály 2017 január 1. óta van hatályban a Cseh Köztársaságban.

 

A mostani módosítás célja a játékosok biztonságának növelése és a bűnözés távol tartása a piactól, a legális szerencsejáték lehetőségek bővítése mellett.

Pánikgomb

A játékosok jobb védelme érdekében a földi és online szolgáltatóknak jól láthatóan fel kell tüntetniük egy új pánikgomb funkciót. Ha ez aktiválódik, a játékosok 48 órán keresztül nem játszhatnak szerencsejátékot egyik szolgáltatónál sem.

A játékosnak lehetőséget kell biztosítani arra, hogy egy meghatározott időtartamra kizárja magát a játékból, valamint arra, hogy meghosszabbíthassa ezt a blokkot. Ezen időszak alatt a játékos nem törölhető az önkizárási adatbázisból. A nyilvántartás hatályát kiterjesztenék a büntetőeljárás alatt álló személyekre is.

A pánikgomb a Cseh Köztársaságban 2020 szeptemberében bevezetett kizárási nyilvántartásra épül.

Élő osztó és domain blokkolás

A törvénytervezet a legális élő osztós játékok előtt is megnyitja az utat, kibővítve az online termékek körét a véletlenszám-generátoros és digitális asztali játékokon túl.

Az új módosítások egyik legsürgetőbb aspektusa az illegális online szerencsejátékok szigorúbb blokkolása. Minden olyan szolgáltató, amelynek játéka elérhető az országban, aktívnak minősül majd, függetlenül attól, hogy helyi játékosokat céloznak-e meg vagy sem. 

További módosítások

A törvénytervezet módosítja az engedélykérők által a tanúsítási eljárás részeként fizetendő letéteket is. A módosítások értelmében a befizetendő összeget négy sávban határozzák meg.

A földi vagy online engedélyt kérelmező szolgáltatók jelenleg kétféle módon nyújtanak kiegészítő biztosítékot: egy minisztériumi számlára történő befizetéssel vagy bankgaranciával.

A jelenlegi szabályozás földi engedélyekre a játéktermek esetében 1,0 millió CZK és 50,0 millió CZK, a kaszinók esetében pedig 10,0 millió CZK és 50,0 millió CZK közötti összeget határoz meg.

Az online játékok esetében a keret jelenleg 5,0 millió CZK a lóversenyfogadásra, 30,0 millió CZK az esélyfogadásra és a totalizátori játékokra, valamint 50,0 millió CZK a lottójátékokra és a kaszinójátékokra.

A betét teljes összegét az ügyfélaktivitás szintje és a szolgáltató által kínált játékok kockázati profilja határozza majd meg.

A további módosítások a szerencsejátékok egyes elemeinek pontosabb meghatározását, például a szerencsejátékok különböző típusainak egyértelműbb meghatározását célozzák. Emellett új szabályok kerülnének be a nyeremények kifizetésének és a játékosszámlák megszüntetésének további szabályozására.

Az Európai Bizottságnak történő bejelentését követően a módosítások október 17-ig tartó várakozási időszak hatálya alá tartoznak.