Félmilliárd eurós tőkeinjekciót kap a cseh lottótársaság

2020-11-25
A Sazka Group komoly globális terjeszkedésre készül, miután 500 millió eurós tőkeinjekciót kapott egy jelentős amerikai magántőke csoporttól.

 

November elején a Sazka cseh lottótársaság bejelentette, hogy az Apollo Global Management leányvállalatai által kezelt alapok megállapodtak abban, hogy 500 millió eurót fektetnek be a Sazka Entertainment AG-ba, a Sazka többségi tulajdonosának, Karel Komárek KKCG-csoportjának új leányvállalatába. Az üzletet követően a Sazka Entertainment AG lesz a Sazka Group új 100%-os tulajdonosa - írja a calvinayre.com.

 

A felek szerint az Apollo 500 millió eurós befektetésének nagy része az európai és észak-amerikai akvizíciós és növekedési lehetőségekre irányul, „a lottózókra összpontosítva”. Feltéve, hogy a szabályozók nem emelnek kifogást, a felek arra számítanak, hogy az üzlet valamikor a jövő évben lezárul.

 

Az Apollo neve egyébként a közelmúltban a William Hill brit fogadóiroda kapcsán merült fel – ajánlatot tett ugyanis annak felvásárlására. Az az üzlet akkor nem jött létre, a hírek szerint végül azt a Caesars Entertainment üti nyélbe. 

 

A Sazka az idei év első felében 652 millió eurós bevételről számolt be, ami 28,2 százalékos visszaesés a tavalyi év ugyanezen időszakához képest. A működési profit 56,8%-kal, 98 millió euróra csökkent.

 

Az első félévi bevételcsökkenés legnagyobb része Görögországnak köszönhető, ahol az OPAP - amelyben a Sazka jelentős részesedéssel rendelkezik – a járványhelyzet miatt kénytelen volt bezárni lottó- és videojáték-terminál hálózatát, aminek következtében a bevétel 271,7 millió euróval csökkent. Egész más volt a helyzet Csehországban, ahol a bevétel 18,2 millió euróval nőtt a digitális csatornának köszönhetően.

 

A Sazka által kiadott közlemény szerint Görögországban november 7-30 között ismét lezárások vannak érvényben a járvány miatt, így itt ismét csak a digitális csatornák élnek. Olaszországban november 6-án lépett életbe a második leállás, ami az előzetes hírek szerint december 3-ig fog tartani, de a LottoItalia termékei továbbra is elérhetőek lesznek a dohányboltokban, melyeket még nem zártak be.

 

A Cseh Köztársaságban az október 22-én életbe lépett kijárási korlátozás csak a Sazka helyi műveleteinek 5 százalékát érintette. A korlátozások előtti hetekben a cseh forgalom 35 százaléka érkezett digitális csatornákról.

 

Ausztriában november 3-án egyhónapos korlátozásokat léptettek életbe, melyek “korlátozottan” érintik a Sazka Austrian Lotteries földi üzletágát. A Casinos Austria brand földi kaszinóit és játéktermeit be kellett zárni.

 

Robert Chvatal, a Sazka vezérigazgatója elmondta, hogy cége üzleti tevékenysége „ellenállónak” bizonyult a első lezárás során, és az azóta tett lépések segítenek átvészelni a „célzottabb” korlátozások ezen második fordulóját.

 
Címkék: lottó,