Ezekkel a számokkal nyertek a legtöbbször az Ötöslottón

2020-05-29
Csaknem egyéves halmozódás, majd egy március végi 6,4 milliárdos rekordnyeremény után újabb két telitalálatost hozott az idei tavasz az Ötöslottón. Ennek kapcsán azt vizsgáltuk meg, mely számok szerepeltek legtöbbször a milliókat, sőt, milliárdokat hozó hibátlan szelvényeken, illetve hogy érdemes-e állandó számokkal játszani.

 

Most szombaton már a 3407. sorsolást tartják, és ezek közül 395 olyan alkalom volt, amikor legalább egy játékos valamennyi számot jól ikszelte be, tehát átlagban majdnem minden 9. héten születik telitalálatos. A tavalyi év a maga egyetlen ötösével jóval átlag alatt teljesített, ám idén már nem lehet szemrehányást tenni Fortunának, hiszen 21 játékhét alatt három ötöst is "engedélyezett", ami sűrűbb ritmus a megszokottnál. 

 

Az elmúlt tíz esztendőre visszatekintve a legtöbb örömet a 2016-os év hozta az Ötöslottót kedvelőknek: hat olyan húzás volt, amikor telitalálatos született, összesen nyolc szelvényen. Legutóbb annak az évnek a nyarán fordult elő, hogy egyszerre több ötöst is találtak: akkor hárman osztoztak a több mint egymilliárdos nyereményen. 

 

Az Ötöslottó számainak bajnoka egyébiránt a sokak által balszerencsésnek tartott 13-as amely 38 alkalommal tűnt fel a telitalálatos húzásokon. Ezt a kimondottan szerencseszámnak tartott 21-es követi 36 előfordulással, majd a 19-es következik a sorban, ami azt jelzi, hogy sokan szeretik a születési dátumukat bejelölni a számsorsjátékokon. A 29-es negyedik helye nehezen indokolható, ám a meseszámnak tartott 3-as ötödik pozíciója annál inkább. 

 

A mezőny alján a szürke nyolcvanasok kullognak: a 87-es, a 88-as, a 89-es - az 58-ashoz hasonlóan - mindössze 13-szor jött elő olyan sorsolásokon, amelyeken volt öttalálatos. A sort a 30-as és a 82-es zárja - holtversenyben mindössze 11 előfordulással.  (A teljes lista innen tölthető le.)

 

 

Rengetegen játszanak állandó számokkal, pedig egy lottómilliárdos azt tanácsolta, hogy nem érdemes. Nézzük, igaza van-e.

 

Nos, az Ötöslottó 6,4 milliárdos csúcsnyereményét hozó 20, 33, 39, 50, 64 számkombináció a márciusi felbukkanását megelőzően mindössze három hármast - 1964-ben, 1984-ben és 1992-ben - és 69 kettest szállított, négyest viszont egyszer sem, tehát évtizedeken át kifejezetten ráfizetés volt ragaszkodni hozzá - egészen 2020. 13. hetéig, amely viszont gyökeres fordulatot hozott a kvintett ötöslottós pályafutásában. 

 

Az idei második ötöst a 34, 45, 66, 84, 87 számsor produkálta - ezzel az áprilisi 846 milliós telitalálatosa előtt mindössze egy hármast és 80 kettest lehetett elérni, míg a legutóbbi, 391 milliós májusi telitalálatos számai - 30, 57, 58, 61, 86 - csupán három hármast és 68 kettest szállítottak az Ötöslottó indulása óta. De ne nagyon legyintgessünk, hiszen több millió olyan számkombináció létezik, amely még ennyit sem... 

 

Úgyhogy van abban valami, amit a lottómilliárdos mondott.

 

Címkék: lottó,