Európai szerencsejáték-szabályozási körkép - 1. rész

2021-07-14
Az iGamingBusiness összefoglalója – 2021. június
Az 1. részben szerepel Ausztria, Belgium, Bulgária, Horvátország, Ciprus, Csehország, Dánia, és Észtország.

 

AUSZTRIA

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, póker, kaszinó, bingo, lottójátékok

Szolgáltatók: Sportfogadási és lóverseny-fogadási engedélyek regionális alapon érhetőek el a magánszolgáltatók számára, ugyanakkor póker, kaszinó, bingo és lottó engedélyt kizárólag a monopolhelyzetben lévő Casinos Austria birtokolhat 2027-ig.

Státusz: Az EUB megállapította, hogy az osztrák kaszinó monopólium számos esetben összeegyeztethetetlen az uniós joggal, azonban a nemzeti bíróságok továbbra is ellentmondásos döntéseket hoznak Ausztria jelenlegi szerencsejáték-jogszabályi keretrendszerének az uniós joggal való összeegyeztethetőségéről, és a helyzet továbbra sem egyértelmű. 2021 februárjában az osztrák pénzügyminiszter átfogó javaslatokat jelentett be az ausztriai szerencsejáték megreformálására. A javaslatok között szerepel egy új, független szabályozó testület létrehozása, valamint az illegális weboldalak blokkolásának és a komolyabb játékosvédelmi intézkedéseknek a bevezetése. A tervezett reformokat hivatalossá tevő törvénytervezet várhatóan még 2021-ben megjelenik.

 

BELGIUM

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, póker, kaszinó, bingo, lottójátékok

Szolgáltatók: Valamennyi termék elérhető a magánszolgáltatók számára, kivéve a lottójátékokat, amelyeket kizárólag a monopólium szolgáltatójának tartanak fenn. Az online szolgáltatóknak ugyanakkor partneri viszonyban kell lenniük egy szárazföldi engedély birtokosával annak érdekében, hogy megfeleljenek a helyi telephely követelményének.

Státusz: Vannak érvek, melyek szerint a jelenlegi rendszer összeegyeztethetetlen Belgium EU-Szerződésben vállalt kötelezettségeivel. Aktív végrehajtási intézkedések vannak érvényben szolgáltatókkal és játékosokkal szemben. Kötelező, heti 500 eurós befizetési limit érvényes az engedéllyel rendelkező szolgáltatók valamennyi ügyfele számára. A közelmúltban a parlament elé terjesztették a reklámozási és szponzorálási tilalom bevezetését célzó törvénytervezetet.

 

BULGÁRIA

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, póker, kaszinó, bingo, lottójátékok (kivéve a tombolákat és az azonnali nyereményeket kínáló játékokat)

Szolgáltatók: Minden termék elérhető a magánszolgáltatók számára, kivéve a lottójátékokat, amelyeket kizárólag a monopóliumnak tartanak fenn.

Státusz: Az EU/EGT/Svájc joghatóság alá tartozó bármely szolgáltató igényelhet engedélyt. A bolgár szabályozó ezidáig mintegy 30 engedélyt adott ki, köztük számos nemzetközi szolgáltatónak. A kormány elfogadta az ország szerencsejátékra vonatkozó jogszabályainak módosítását a bolgár lottójáték monopóliumának létrehozása érdekében, a meglévő lottóengedélyeket a módosítás hatálybalépését követően azonnali hatállyal visszavonják.

 

HORVÁTORSZÁG

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, póker, kaszinó, bingo, lottójátékok 

Szolgáltatók: Minden termék elérhető a magánszolgáltatók számára, kivéve a lottójátékokat, amelyeket kizárólag a monopóliumban lévő szolgáltatónak tartanak fenn. A magánszolgáltatók csak akkor kaphatnak engedélyt online szerencsejátékokra, ha földi kaszinó vagy fogadási engedélyt szereznek.

Státusz: A minisztérium szerencsejátékra vonatkozó jogszabályainak frissítésére tett kísérleteket kritizálták az EU összeférhetetlenséggel kapcsolatos kérdések miatt (ideértve azt a követelményt is, hogy csak a szárazföldi engedély birtokosai kínálhatnak online szerencsejátékot). Úgy tűnik, hogy a szabályozási reformok egyelőre megtorpantak az országban.

 

CIPRUS

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, lottójátékok 

Szolgáltatók: Az OPAP monopóliummal rendelkezik a lottójátékok tekintetében, fogadási liszenszeket azonban igényelhetnek a magánszolgáltatók is.

Státusz: Ciprus 2012 júliusában szabályozta az online fogadást, azonban engedélyezési rendszert csak 2016-ban hoztak létre. Az internetszolgáltatók kötelesek blokkolni az engedély nélküli szerencsejáték-oldalakat. A fogadási törvény, amely 2019 márciusában lépett hatályba, a 2012. évi fogadási törvényt váltotta fel. A 2019-es törvény rendelkezései lényegében megegyeznek a korábbival, kisebb módosításokat vezettek be az EU összeegyeztethetetlenségével kapcsolatos aggályok kezelésére (például a helyi fióktelep követelménye a fogadási engedély megszerzéséhez). A játékosokat védő intézkedések átdolgozását javasolta a szabályozó testület.

 

CSEHORSZÁG

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, póker, kaszinó, bingo, lottójátékok 

Szolgáltatók: az EU-ban és az EGT-ben székhellyel rendelkező szolgáltatók igényelhetnek engedélyeket.

Státusz: A Csehországban 2017. január 1-jén hatályba lépett szerencsejáték-szabályozási rendszer lehetővé teszi az EU/EGT-vállalatok piacra lépését. Az internetszolgáltatók kötelesek blokkolni az illegális weboldalakat. 

 

DÁNIA

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, fantázia sportok, lóverseny-fogadás, póker, kaszinó, bingo, lottójátékok 

Szolgáltatók: Minden termék elérhető a magánszolgáltatók számára, kivéve a lottójátékokat, amelyeket kizárólag az állami monopóliumnak tartanak fent.

Státusz: A dán online szerencsejáték-rendszer 2012. január 1-jén lépett életbe. Az internetszolgáltatók kötelesek blokkolni az engedély nélküli oldalakat. 2020. január 1-től az engedéllyel rendelkező szolgáltatóknak meg kell győződniük arról, hogy az ügyfelek beállították-e a befizetési korlátot, mielőtt engednék őket játszani, de ez csak az online kaszinókra vonatkozik. A DGA új marketingszabályokat vezetett be, amelyek 2020. április 1-jétől léptek hatályba. 2021. január 1-jén az online szerencsejátékokat terhelő adó mértéke a tiszta játékbevétel 20%-áról 28%-ra emelkedett.

 

ÉSZTORSZÁG

Szabályozott szerencsejátékok: sportfogadás, lóverseny-fogadás, póker, kaszinó, bingo, lottójátékok 

Szolgáltatók: Minden termék elérhető a magánszolgáltatók számára, kivéve a lottójátékokat, amelyeket kizárólag a monopóliumnak tartanak fent.

Státusz: Azoknak a szolgáltatóknak, akik észt játékosokat kívánnak fogadni, liszenszet kell igényelniük az adott játéktípusra. Az internetszolgáltatók kötelesek blokkolni a feketelistán szereplő szolgáltatókat. Noha egyes szolgáltatók azt állítják, hogy a rendszer továbbra sem kompatibilis az uniós joggal, az EK nem tett közzé összeférhetetlenségre vonatkozó értesítést, miután az észt szerverek fenntartására vonatkozó követelményt törölték a jogszabályból.

 
Címkék: jogi háttér,