Elő a karmokkal! Legalizálták az online kakasviadalt a Fülöp-szigeteken

2021-10-13
Lendületet vett a legalizált online kakasviadal fogadás – néhány jogalkotó véleménye szerint túlságosan is…

 

A Fülöp-szigeteki szerencsejáték szabályzó testület, a PAGCOR májusban kezdte meg az online kakasviadal-fogadási engedélyek kiadását a szolgáltatóknak, miután 2020 novemberében elfogadták azt a jogszabályt, mely átvezeti a digitális korba, és ezzel egyidejűleg szabályozza és megadóztatja ezt a véres „sportot”.

 

Most elkezdték kiadni a franchise-t a szolgáltatók részére – ez egy 25 évre szóló engedély, mely tartalmaz olyan dolgokat is, mint az élő közvetítési és fogadási jogok. A kritikusok szerint azonban a jogszabály megalkotása túl gyors volt és a megfelelő ellenőrzések sem kerültek végrehajtásra.

 

Az első franchise-t szeptember közepén kapta meg a Lucky 8 Star Quest Inc, a másodikat pedig a Visayas Cockers Club Inc. elnevezésű szolgáltató – ám a politikusok egy kis része heves ellenérzését fejezte ki az egész  e-sabong üggyel kapcsolatban.

 

Eddie Villanueva és Alan Peter Cayetano megjegyezte, hogy a törvényjavaslatot a bizottság már a második olvasatra jóváhagyta, egyetlen nap leforgása alatt. A két jogalkotót aggasztja az e-sabong közösségre gyakorolt társadalmi hatása a játék „addiktív vonzereje” miatt.

 

Meglepő, hogy az állatkínzás kérdése láthatólag nem is volt része az üggyel kapcsolatos vitának. A kakasviadal során a nézők fogadásokat tesznek, a szárnyasok pedig a halálukig harcolnak a lábukra rögzített borotvákkal. Az állatokat gyakran szteroidokkal kezelik a mérkőzés előtt, hogy fokozzák a harci potenciáljukat. A kakasviadal a világ legtöbb országában be van tiltva, azonban a Fülöp-szigeteken a kulturális hagyomány része. Az iparág a becslések szerint úgy évi 1 milliárd dollárra tehető. 

 

Az e-sabong egyébként már úgy egy évtizede létezik, de népszerűsége robbanásszerűen nőtt, mikor a koronavírus járvány alatt betiltották az élő, nézők előtti kakasviadalok megrendezését, így a kakasviadal olimpiájának tartott Slasher Világkupa is zárt ajtók mögött zajlott.

 

Nem mellékes, hogy a pandémia miatt pénzhiányban szenvedő kormány is új bevételi források után kutatott, és az e-sabong korábban jogilag a szürkezónában mozgott. Most, a szabályozást követően a kormány azt reméli, hogy az adóbevételből növelheti az államkincstár bevételeit, és felszámolhatja azokat az illegális rendezvényeket, melyek a koronavírus terjedését is elősegítették.