Elátkozott számok, melyekkel sosem végződött nyertes karácsonyi lottó

2023-11-15
Már elkezdték árusítani a szelvényeket a világhírű spanyol karácsonyi lottóra, az El Gordóra, melynek december 22-i sorsolásakor egész Spanyolország megáll egy pillanatra.

 

Már csak pár hét van hátra a híres spanyolországi karácsonyi lottó 2023-as sorsolásáig, és máris több millióan vásárolták meg szelvényeiket Spanyolország-szerte, illetve most már, az online lottózók korában, mondhatjuk, hogy világszerte. És persze még többen még csak most kezdik keresni azt a szerencsésnek tűnő számsort, amelybe aztán minden reményüket vetik.

Az El Gordo ugyanis inkább tombola, mint lottó – itt nem a játékosok adják meg, hogy milyen számokat akarnak megjátszani a szelvényükön, hanem a megvásárolt szelvényen van egy előre kinyomtatott számsor, ami aztán ha részben vagy egészben egyezik a kisorsoltakkal, nyer kisebb vagy nagyobb összeget.

Az évszázados hagyományokkal rendelkező spanyol karácsonyi lottót minden évben december 22-én rendezik meg, melyre a spanyol családok elsöprő többsége vesz pár szelvényt a karácsonyi készülődés során. Az El Gordo Navidad a spanyol karácsony ugyanolyan szerves részét képezni, mint nálunk a bejgli vagy a hókifli - a spanyol lakosság 98 százaléka játszik, tehát szinte nincs olyan család, mely ne lenne érintett a sorsolásban. Átlagosan minden spanyol körülbelül 66 eurót költ a karácsonyi lottóra. A játék népszerűsége nem meglepő: a nyerési esély sokkal jobb, mint a hagyományos lottók esetében, a visszafizetési arány 70%-os (más lottójátékok esetében 50% körül szokott lenni), a nyereményalap pedig valami egészen elképesztő, 2,59 milliárd(!) euró – ez a legnagyobb nyereményalapot kínáló lottójáték a világon.

A különböző babonák a játék 1812-es indulása óta körbelengik az El Gordót. De vajon vannak-e olyan számok, amelyeknek nagyobb esélyük van a nyerésre, mint másoknak? A valószínűség-számítás törvényei szerint minden számnak ugyanannyi esélye van arra, hogy kisorsolják. Az elmélet tehát ez, azonban az igazság az, hogy a gyakorlatban vannak olyan számok, amelyek soha nem nyerték meg a jackpotot, sőt, vannak igazán elátkozott számok.

A Spanyol Állami Lottó- és Fogadási Társaság (SELAE) statisztikái szerint a karácsonyi lottó nagy jackpotját megnyerő szelvényszám (El Gordo) soha nem a 09, 10, 21, 25, 31, 34, 41, 42, 43, 51, 54, 59, 67, 78 és 82 számmal végződött. Vajon ez egy ok arra, hogy elkerüljük ezeket a számokat a szelvényünkön, vagy talán egy esély, hogy véget vessünk ezek balszerencséjének? 

Nemzetközi lottószelvények vásárlása a theLotter-nél

Fogadás a lottószámokra a Lottoland oldalán