Drágulhat a gibraltári szerencsejáték engedély

2022-11-16
Vége lehet a „rezsicsökkentésnek” a gibraltári szerencsejáték paradicsomban

 

Gibraltár a közel 20 éves szerencsejáték-törvényének frissítésén dolgozik, és emiatt néhány változásra készülhetnek a félszigetet székhelyül választó szerencsejáték szolgáltatók. Ezek egyike hatással lehet arra, hogy mennyit kell fizetniük licenceikért, és a nagyobb cégek várhatóan nagyobb számlákat kaphatnak majd.

Előkészületben van egy többszintű licencrendszer javaslat, és a gibraltári kormány konzultációt indított ezzel kapcsolatban, amelyben visszajelzést kért, mielőtt elindítaná tervét. Jó hír, hogy a kisebb szolgáltatóknak és induló vállalkozásoknak nem kell hatalmas előzetes pénzügyi kötelezettséget vállalniuk. A növekedés és terjeszkedés pályáján lévő már letelepedett vállalatok ugyanakkor végül többet fizethetnek, mint most.

A jelenlegi rendszer szerint a távszerencsejáték-szolgáltatók 100.000 angol font, a B2B beszállítók 85.000 font éves licencdíjat fizetnek. A kormány szerint ez a rendszer megterhelő lehet az induló vállalkozások és azon kisvállalkozások számára, amelyek életciklusuk „korai szakaszában” vannak. Ezért többszintű rendszert szeretne bevezetni, amely a vállalat tiszta játékbevételén alapul.

A szolgáltatóknak minden jelentősebb szerencsejáték-ágazatra külön engedélyt kell kérniük, és a szinteket mindegyiken belül a játékbevétel határozza meg, tehát például a sportfogadásokból származó játékbevétel független a kaszinó játékbevételétől.

Az új javaslat szerint a 20 millió GBP alatti tiszta játékbevétellel rendelkező szolgáltatók bármely ágazatban 50.000 GBP-t fizetnének. Azok díja, akik 20 millió és 300 millió font közötti tiszta játékbevételt érnek el, 100.000 font lenne. A 300 millió GBP-t meghaladó tiszta játékbevétellel rendelkező szolgáltatók pedig 200.000 GBP díjat fizetnének.

Újdonság lenne a fogadásközvetítői engedély bevezetése. Ez a fogadási tőzsdékre és más hasonló vállalkozásokra vonatkozik, ezek díja 100.000 GBP lenne. A lottóengedély változatlan marad, szintén 100.000 GBP.

Minden olyan vállalatnak, amely marketingszolgáltatást nyújt a szerencsejáték-ipar számára, fizetnie kell azért, hogy Gibraltárban üzletet létesíthessen. Ez évente 50.000 fontba kerülne. Csak azok a vállalkozások fizetnek, amelyek a brit területen belül működnek. A díj nem vonatkozik azokra, akik más joghatóságból származó gibraltári szolgáltatóknak nyújtanak szolgáltatásokat.

Azon aggregátoroknak, amelyek egy vertikumon belül folytatnak üzleti tevékenységet, mint például a sportfogadás vagy az élő kaszinó, évente 85.000 GBP-t kell fizetniük, és ezen kívül le kell mondaniuk bevételük 1%-áról is. Ha több ágazatban is tevékenykednek, további 15.000 GBP fizetési kötelezettségre számíthatnak.

A szoftverbeszállítók számára is három kategória lesz. Azok, akik 200.000 fontnál kevesebbet értékesítenek a gibraltári engedéllyel rendelkező szolgáltatóknak, 20.000 fontot fognak fizetni. A legfeljebb 550.000 fontot kereső beszállítók 50.000 GBP-t fizetnek, 550.000 font felett van pedig évi 85.000 font lenne a díj.

A kiegészítő szolgáltatásokat, például fogadási adatokat vagy megfelelőségi szolgáltatásokat nyújtó cégeknek is engedélyt kell szerezniük. Ezek 50.000 fontba kerülnek, függetlenül attól, hogy mekkora a cég.

A más kategóriába nem tartozó holdingtársaságoknak és alapkezelő társaságoknak 50.000 fontot kell majd fizetniük. 

A gibraltári kormány november végéig várja a visszajelzéseket a javasolt változtatásokkal kapcsolatban, és olyan emberek véleményét kéri, akik szerint még több engedélyre lenne szükség. 

 
Címkék: jogi háttér,