Döntött a bíróság: a kaszinó köteles visszafizetni a játékos 9 milliós veszteségét

2022-04-11
A német játékos egy engedéllyel nem rendelkező online kaszinóban veszített tetemes összeget

 

A kölni regionális bíróság (Landesgerichte) úgy döntött, hogy az online kaszinó üzemeltetőjének 25.375 eurót kell megtérítenie egy játékosnak, melyet akkor veszített el, mikor az online kaszinó játékok még nem voltak engedélyezve Németországban. A játékos 2017 októbere és 2020 áprilisa között a szóban forgó, meg nem nevezett szolgáltató által üzemeltetett online kaszinóban játszott.

 

A szolgáltató székhelye Gibraltárban volt, és ugyan nem rendelkezett megfelelő engedéllyel arra, hogy ezeket a játékokat Németországban kínálja – mivel az online kaszinójáték akkoriban csak Schleswig-Holsteinben volt engedélyezett –, a felperes ennek ellenére hozzáférhetett a játékokhoz. A játékok a német lakosok számára elérhetőek voltak, és a kérdéses weboldal német nyelvet használt.

 

A szolgáltató tevékenysége megsértette az akkor érvényes, szerencsejátékokról szóló német államszerződés 4. szakaszának (4) bekezdését. Kimondták, hogy az üzemeltetőnek emiatt nem volt jogalapja elfogadni a játékos pénzét.

 

Az államszerződés negyedik kiadását 2021. július 1-jén léptették életbe, ez terjesztette ki az online szerencsejátékok körét Németországban a sportfogadáson túl, amely a negyedik szerződés hatályba lépése előtt az egyetlen engedélyezett online szerencsejáték volt.

 

Ez az első ilyen eset Németországban, amelyben a regionális bíróság a játékos mellé állt, bár alacsonyabb szintű bíróságok már döntöttek így.

 

2021 decemberében a bonni regionális bíróság – ugyancsak Nordrhein Westfalenben – helybenhagyta az euskircheni kerületi bíróság által az év elején hozott ítéletet, amely elutasította egy játékosnak a Negyedik Állami Szerződés hatálybalépése előtt elszenvedett online szerencsejáték-veszteségeinek megtérítésére irányuló keresetét.

 

Két másik ügyben az illető bíróságok – a braunschweigi tartományi bíróság és a lipcsei tartományi bíróság Sachsen államban – úgy ítélték meg, hogy a felperesek törvénysértést követtek el azáltal, hogy illegális szerencsejátékokat űztek, és ezért nem volt okuk a visszatérítésre.

 

A Landesgerichte a második legmagasabb szintű állami bíróság Németországban, a Legfelsőbb Regionális Bíróság (Oberlandesgericht) alatt.