Csúfos véget ért Trump kaszinós karrierje

2021-03-01
Az Atlantic City-beli Trump Plaza felrobbantása Donald Trump szerencsejáték-iparbeli érdekeltségeinek szimbolikus lezárását is jelenti.

 

2021. február 17-én, nem sokkal 9 óra után egy sor robbanás hallatszódott az Atlantic City-beli Trump Plaza felől, majd pár másodperccel később romjaiba dőlt a 39 emeletes, 37 éves épület. „Lúdbőrös lettem. Ez egy történelmi pillanat. Izgalmas volt.” - nyilatkozta Atlantic City polgármestere, Marty Small.

 

 

Miután a hetvenes évek végén New Jersey-ben legalizálták a szerencsejátékot, Trump úgy döntött beszáll a kaszinóüzletbe. Sorra vásárolta fel az ingatlanokat Atlantic Cityben, a kaszinóvárosban, és erőltetett fejlesztésbe kezdett. Sorra építette a kaszinókat és a szállodákat.  1986-ban felvásárolta a Holiday Innt, majd a Hilton Hotelst, és átnevezte Trump Plaza Hotel and Casinóra és Trump Castle-ra. A Trump Plaza, az olyan nagy nevek bevonzásával, mint a Rolling Stones vagy éppen Mike Tyson segített új korszakot nyitni Atlantic City-ben. Sok más Atlantic City-i kaszinóhoz hasonlóan azonban ez a létesítmény is megsínylette a szerencsejátékból származó bevételek csökkenését, a 2010-es évekre a Trump Plaza Atlantic City egyik leggyengébben teljesítő kaszinója lett, 2014-ben végleg bezárta kapuit.

 

2016-ban az ingatlan Carl Icahn milliárdos üzletember birtokába került, mikor megvette a Trump Entertainment Resorts vállalatot. A híres Boardwalk sétányon lévő épület felújítására vagy újranyitására valójában soha nem voltak tervek, így annak állapota fokozatosan tovább romlott. Az utóbbi években folyamatosan hullottak a különböző elemek az épület homlokzatáról, a helyi tisztviselők szerint az épület közveszélyessé vált. Miután sikertelenül folyamodott pénzügyi segítségért a hatósághoz, Icahn végül belement, hogy fizeti az épület lebontását.

 

Trump lényegében egyébként már több mint 10 éve hátat fordított a kaszinó biznisznek, mikor 2009-ben, annak második csődjét követően távozott a Trump Entertainment Resorst (TER) vállalattól. Trump 13 éven át tartó tulajdonlása alatt a TER  1,1 milliárd dollár veszteséget halmozott fel. Mikor egy magán befektetői társaság, az Avenue Capital átvette a TER-t és annak adósságát, Trump kiszorult a cégből.  A vállalati átszervezés során azonban öt százalékos részesedést biztosítottak Trumpnak az új Trump Entertainment Resorts-ban, további öt százalékot pedig azért, hogy a nevét továbbra is használhassák.

 

2014-ben a leromlott állapotban lévő épület már kezdett kínossá válni Trump számára, sikertelen pert indított a Trump Entertainment Resorts ellen, mondván, hogy az elhanyagolta a Trump Plazát és a Trump Taj Mahalt, melyek így rontotják Trump személyes márkájának értékét, és megtéveszti az ügyfeleket.  "Mióta Mr. Trump sok évvel ezelőtt elhagyta Atlantic City-t, a liszensz-szervezetek rendkívül elhanyagolták a kaszinók épületeit, és nem abban a magas, luxus minőségben üzemeltették azokat, amit a liszensz-megállapodás megkövetel. A Trump név a legmagasabb minőség, a luxus, a presztízs és a siker szinonimája." - állt a Trump AC Casino Marks LLC nevében beadott bírósági anyagban. 

 

1984-es megnyitásakor a Trump Plaza valóban a luxus megtestesítője volt, ahol a sztárok felléptek és megszálltak Atlantic City-ben. „Hol Madonna és Sean Penn sétált be, hol Barbra Streisand és Don Johnson, vagy épp Muhammad Ali.” – mesélte az AP-nek Bernie Dillion, aki 1984 és 1991 között a Trump Plaza rendezvényigazgatója volt. „Különleges korszak volt. Rossz látni, hogy véget ért.”

 

Címkék: kaszinó,