Covid-szerencsejáték - hódít a vakcinalottó

2021-06-09
Nem csak Magyarországon, hanem világszerte lecsökkent az oltakozási kedv, melyen néhány államban igen meglepő módon próbálnak meg úrrá lenni.

 

Az USA középnyugati részén található Ohio állam meglepő, de úgy tűnik, sikeres módon próbálja ösztönözni az embereket a koronavírus elleni oltás felvételére. Vakcina-lottót indítottak, mely keretében hetente kisorsolnak egy embert a beoltottak közül, aki nem kevesebb, mint 1 millió dollárt (úgy 295 millió forintot) nyer. A játékot a helyi szerencsejáték-vállalat bonyolítja le, és azok a 18. életévüket betöltöttek vehetnek részt rajta, akik felvették a védőoltást. Május 24-ig nem kevesebb, mint 2,7 millióan regisztráltak a lottójátékra. Az állam ugyanakkor a fiatalabbakra is gondolt: akik életkoruk miatt nem vehetnek részt szerencsejátékban, de élnek a védőoltás lehetőségével, az állam legjobb egyetemeire nyerhetnek felvételt, teljes ösztöndíjjal.

 

Nem Ohio az egyetlen amerikai állam, ahol meglepő ötletekkel ösztönzik az oltakozást. New Jersey-ben minden nagykorút meghív egy sörre az állam, aki beoltatja magát. Nyugat-Virginiában 100 dolláros megtakarítási kötvényt ajánlanak fel azoknak, akik beadatják maguknak a koronavírus elleni vakcinát. 

 

Kaliforniában 116,5 millió dolláros nyereménnyel csábítják az állampolgárokat az oltásra. A Vax for Win elnevezésű játékban 12 éven felüliek vehetnek részt. 10 nyertest fognak kisorsolni az oltást felvevők közül, akik fejenként 1,5 millió dollárt kapnak, 30 szerencsésnek pedig 50 ezer dollár üti a markát.

 

Marylandben összesen 2 millió dollárt sorsolnak ki - fejenként 40 ezer dollárt nyerhetnek a szerencsések. Kentuckyban a Cash Ball elnevezésű, már korábban is létező lottójáték egyébként 1 dollárba kerülő szelvényeit osztogatták az oltást felvevők között, összesen 225 ezren juthattak hozzá ingyen.  Oregonban az 1 millió dolláros főnyeremény mellett 36 szerencsés 10.000 dollárt nyerhet, Coloradóban pedig öt beoltott nyerhet 1-1 millió dollárt fejenként.

 

A legújabb hírek szerint, úgy tűnik, Európa is kipróbálja ezt az ösztönzési módszert, az MTI híradása szerint a lengyel kormány is nyereményjátékot indít az oltást felvevő állampolgárok részére, és pénzjutalmat kapnak a legjobb oltási arányt jegyző községek is. A nyereményjátékot a lengyel állami tulajdonban lévő lottótársaság,  a Totalizator Sportowy indítja július 1-től az állami cégek és a helyi önkormányzatok közreműködésével. Díjmentesen részt vehet benne minden, a koronavírus ellen beoltott lakos, azok is, akik az oltást népszerűsítő akció meghirdetése előtt már megkapták a vakcinát.

 

A nyereményjátékra 140 millió zlotyt (közel 10,9 milliárd forint) szánnak. Az 50 ezer zlotys (3,9 millió forint), valamint más tárgyi nyereményeket hetente sorsolják, ennél nagyobb jutalmú sorsolásokat havonta szerveznek, az akciót pedig két, egymillió zlotyt érő nyeremény, valamint hibrid gépkocsik kisorsolásával zárják - sorolta Dworczyk. Sorsolás nélkül minden kétezredik beoltottnak 500 zlotyt kézbesítenek - mondta el.

 

Emellett az oltást népszerűsítő kampányra minden község 10 ezer zlotytól 40 ezer zlotyig terjedő támogatást kap, és pénzügyi jutalomban részesülnek a legnagyobb oltási arányt elérő önkormányzatok is.

 
Címkék: lottó,