Beismerte bűnösségét a férfi, aki több ezerszer nyert a lottón

2022-12-28
Bűnösnek vallotta magát a bíróságon az a massachusetts-i férfi, aki pár év alatt több mint 13 ezer alkalommal vett fel különböző nagyságú nyereményeket a helyi lottótársaságtól.

 

A 30 éves Mohamed Jaafart azzal vádolják, hogy apjával, Ali Jaafarral és testvérével, Yousef Jaafarral egy olyan, ipari méretű szelvénybeváltási rendszert működtetett, amely 21 millió dollár bevételt hozott.

Massachusettsben és más amerikai államokban a lottótársaság a kifizetést megelőzően levonhatja a szövetségi adót vagy gyermektartásdíj összegét a lottónyereményekből egy bizonyos küszöbérték, jelen esetben 600 dollár felett. Így azoknak a nyerteseknek, akiknek van ilyen jellegű hátraléka, „jobban járnak”, ha kedvezményesen átadják nyertes szelvényüket egy illegális szelvénybeváltónak, aki általában 10%-os részesedésért kiváltja helyettük a nyereményt.

A szövetségi nagyesküdtszék 2021 augusztusában vádat emelt Jaafar, apja és testvére ellen. A család kezdetben tagadta a vádakat, azonban az idei év novemberében Jaafar elismerte, hogy családjával összejátszva egy beváltó-rendszert működtetett. Az ügyészek szerint 2011 és 2019 között minden, általuk beváltott szelvény értékének 10-30%-át kérték el a nyertesektől.

Jaafar személy szerint mintegy 2500 szelvényt váltott be, körülbelül 3,3 millió dollárnyi nyereményt vett fel, de csak 21.000 dollár adót fizetett be ezek után. A vádirat szerint ugyanebben az időszakban 106.032 dollár adó-visszatérítést is kapott kitalált szerencsejáték-veszteségek miatt. A bírósági dokumentumok szerint Ali Jaafar több mint 10 ezer lottószelvényt váltott be összesen 15 millió dollár értékben, Yousef Jaafar pedig 1360 darabot, összesen 2,5 millió dollárért.

A massachusettsi lottóbizottság 2019-ben ideiglenesen eltiltotta Jaafarékat, amikor rájöttek, hogy abban az évben Ali volt a „legtöbb lottószelvényt beváltó személy”, két fia pedig a harmadik, illetve a negyedik helyen végzett.

Jaafarék erre fel beperelték a lottótársaságot, és kérték, hogy hadd váltsák be továbbra is a végtelen számú nyertes lottószelvényüket. Nem jártak sikerrel.

Az ítélethirdetés jövő márciusra várható. Az adóhivatal megtévesztésére irányuló összeesküvés miatt öt év börtönbüntetés, három év felügyelt szabadlábra helyezés, 250 000 dolláros vagy a bruttó nyereség vagy veszteség kétszeresének megfelelő pénzbüntetést kaphatnak.

 
Címkék: lottó, lottónyertes,