BBC év sportembere: Tyson Fury előnyben

2020-03-25
Az 1954-es esztendő óta minden évben átadják a BBC Sports Personality of the Awards nevű díjat. Valószínűleg a 2020-as évnek is meglesz a maga győztese, de ha így folytatódik az év, talán már meg is van.

BBC Év Sportembere Díj - 2020

Elég furán alakul a 2020-as naptári év a sport szempontjából, köszönhetően a Covid-19 megjelenésének. Gyakorlatilag egyelőre 3 hónapra redukálódott az év, hisz március elejéig még minden rendben zajlott, aztán március elején a sportvilág előbb a fékre lépett, aztán gyakorlatilag megszűnt létezni. Ráadásul a britek még bőven tömött lelátók előtt rendezték a Liverpool-Atletico Madrid meccset, szóval lesz ott baj bőven, és ennek a vírusmizériának még nem látjuk a végét.

Amit tudunk, hogy sem labdarúgó Európa-Bajnokság, sem Olimpia nem lesz 2020-ban. Ez nagyon sok sportolónak tesz keresztbe, szóval jó pár nevet ki is lehet húzni a listáról. Sok egyéni sportot űző versenyző szállt ki ebből a versenyből, mint pl. Peaty, aki Tokióban úgy 2-3 aranyérmet biztosan hozott volna. De reszeltek az atlétáknak is, Diamond League, Olimpia, meg mindenféle verseny törölve, jó kérdés, mi lesz a motorsportokkal, Moto GP áll, Forma-1 áll, és ha lesz is idény, az nagyon csonka lesz.

Tenisz idény áll, sem a WTA, sem az ATP tornái nem zajlanak, így a teniszezők is 'kiestek'. Akárhogy is nézzük a listát, itt Furyn kívül mindenki hátrányban van. Fury előnye, hogy eddig övé az év meccse, hisz február 22-én a MGM-ben megverte Deontay Wildert, és ezzel a győzelemmel jelenleg ő a nehézsúly királya, azaz a box királya is egyben.

 

Fury toronymagas favorit az Unibet-nél

Fury ráadásul elég magabiztos győzelmet aratott, Wilder 7 menetig húzta ellene, de Fury végig dominálta a meccset. Fury TKO-s sikere nagyot szólt, és amilyen éve elé nézünk, könnyen lehet, hogy az a februári siker elég lesz neki ehhez a címhez. Ökölvívó amúgy is rég nyert, még 2007-ben Joe Calzaghe tudta behúzni ezt a címet. Joshua az elmúlt években ott volt a favoritok között, de pechére rendre beelőzték. A kerékpár, a tenisz és az atlétika adta a dobogósokat az elmúlt években, még a top3-ban sem volt benne soha. Tyson Furynak viszont jó esélye van, hisz a sportélet gyakorlatilag áll, és nagyon úgy tűnik, még egy jó ideig ez nem is változik semmi. Aztán, ha be is indul, nagyon lassan fog beindulni, és bár nem látunk hónapokkal előre, azért ez az év már nem lesz átlagos.

Az ökölvívók ráadásul -főleg a top- egyébként sem szokott egy naptári évben 1-2 meccsnél többet vállalni. Fury év végén még bunyózhat egyet, addigra azért jó eséllyel újra beindul a sportélet (is). Csak az atlétika, a Forma-1, a tenisz és a foci eredményesebb sportág, mint az ökölvívás, ráadásul a briteknél valamiért az egyéni sportot űzők sokkal nagyobb elismerésnek örvendenek, azért az sem véletlen, hogy nem nagyon foglalkoznak mondjuk olyan sportokkal komolyabban, mint a kosárlabda, a röplabda, vízilabda vagy a kézilabda. Ha most kellene tippelni, Fury lenne az év embere, ráadásul a zord külső meleg szívet takar, hisz a sok-sok megkeresett zsetonból adakozásra is futja tőle. A 'Gipsy' becenévre hallgató sportoló odds-a jelenleg 2,25, ami bár nem túl magas, de mivel áll a sportélet, azért több, mint korrekt. Az mondjuk tény, hogy Lewandowski Aranylabdájára adott 31.00-es oddsban picikét több a fantázia.

Címkék: sportfogadás, tipp,