Az EU szerint nem diszkriminatív az olasz játékadó

2020-03-25
A Stanleybet pedig fizethet…

 

A Stanleybet - az Európai Unió egyik legnagyobb szerencsejáték-szolgáltatója – nem örült, hogy az olasz adóhivatal egy 8 millió eurós adószámlával kínálta meg. Az ügy eljutott az EU legfelsőbb bíróságára, ám az eredmény kevésbé volt pozitív, mint amit a vállalat remélt. Az Európai Bíróság Olaszország pártjára állt, és a Stanleybetnek most ki kell fizetnie az adó teljes összegét.

 

A Courthouse News beszámolója szerint a Stanleybet azzal próbált érvelni, hogy az adó jogellenes és diszkriminatív. Az eredetileg Észak-Írországban, 1958-ban alapított, és most Máltán székhellyel rendelkező társaság adatátviteli központokat működtet Olaszországban, ahol a játékosok online fogadásokat tehetnek internetes kávézó-szerű létesítményekben. Noha a társaság feltételezhette, hogy az online azt jelenti, hogy az országon kívül működik, a Stanleybet látszólag nem csinálta meg a házi feladatát, amikor az olaszországi üzletét felállította.

 

Az olasz jogszabályok szerint ugyanis minden szerencsejáték-ügylet - még akkor is, ha az országon kívüli székhellyel rendelkező társaságokon keresztül zajlik - a szokásos szerencsejáték-adók szerint adózik. Ezért az olasz pénzügyminisztérium benyújtotta az adókról szóló számlát a társaságnak a 2011–2015 közötti időszakra, méltányos részesedést kérve a cég bevételéből. A Stanleybet kijelentette, hogy mivel Máltán is adózik, az olasz adók ugyanazon műveletek kettős adóztatását jelentik, és hogy Olaszország az EU alapszabálya megsértésével ily módon hátrányosan megkülönbözteti a külföldi társaságokat. A Parma tartományi adóügyi bizottság úgy döntött, hogy a legjobb megoldás az, ha az ügyet közvetlenül az EU legfelsőbb bíróságára viszik, és hagyják, hogy döntsön.

 

Az öt bíróból álló bírói testület határozatában megállapította, hogy Olaszország tiszta helyzetben van, és hogy a Stanleybet horogra akadt. A testület elmagyarázta, hogy az olasz adó „minden olyan szolgáltatóra vonatkozik, aki az olasz területen begyűjtött fogadásokat kezeli, anélkül hogy különbséget tenne az említett szereplők székhelye alapján […]. Az adó kivetése a Stanleybet Málta számára nem tekinthető hátrányos megkülönböztetésnek. ”

 

A testület azt is kijelenti, hogy az EU charta nem tartalmaz olyan rendelkezést, amely egyébként megakadályozná a tagállamokat abban, hogy kettős adóztatáshoz vezető forgatókönyvet hozzanak létre. Ennek eredményeként az ügyet az olasz bíróság elé terjesztették, hogy végleges döntést hozzon.

 

A Stanleybet valószínűleg azt fogja állítani, hogy az adó megtorlás a társasággal szemben. 2003-ban és 2007-ben a társaság pert indított Olaszország ellen az EU alapszabályának megsértése miatt, és mindkét ügyet megnyerte. Az olasz rendszer elleni további két kísérlete azonban, 2015-ben és 2018-ban nem sikerült, és az Európai Bíróság, amely mind a négy ügyben érintett, Olaszország mellé állt.