Az EU nem szándékozik beleavatkozni a szerencsejáték szabályozásba

2015-05-20
Az Európai Bizottság belső piacokért felelős főigazgatóságának nem áll szándékában támogatni egy, a szerencsejátékokra vonatkozó egységes európai szabályozás létrehozását – nyilatkozta Elżbieta Bieńkowska, az EB tagja.

 

Az Európai Parlament olasz tagjának, Mara Bizzotto-nak azon kérésére, hogy tisztázzák az EU ezzel kapcsolatos álláspontját, Bieńkowska biztos kijelentette, hogy az EU tagállamok továbbra is fenntarthatják szuverenitásukat a szerencsejátékokkal kapcsolatos ügyekben, és hogy „a Bizottság elkötelezetten támogatja a tagállamok erőfeszítéseit ezen a területen”. 

 

Miután Bécs tartományában megszavazták a nyerőgépek betiltását, Bizzotto február 27-én írásos kérdést intézett az Európai Bizottsághoz, melyben arra kívánt választ kapni, hogy az Európai Unió végrehajtó szerve tervezi-e, hogy arra ösztönözze a tagállamokat, hogy törekedjenek a szerencsejáték jogszabályok harmonizációjára. 

 

„Bécs tartományának kormánya januárban elfogadott egy jogszabályt, mely a területén betiltja a nyerőgépeket.” – áll Bizzotto beadványában. „Ahelyett, hogy az ebből az ágazatból származó jövedelemre koncentrálna – mely évente meghaladja a 43 millió eurót (…) – a kormány úgy döntött, hogy a szerencsejáték-függőség elleni harcot helyezi előtérbe.”

 

Az olasz játékszenvedéllyel kapcsolatos számadatok ismertetése után, Bizotto hangsúlyozta azt a tényt, hogy az olasz hatóságok becslése szerint úgy 200 ezer illegális nyerőgép üzemelhet az országban, majd azt kérdezte Bieńkowskától, hogy véleménye szerint „szükséges-e megkísérelni egy jogharmonizációt a tagállamok között”, és, hogy a Bizottság tervezi-e „egy figyelemfelkeltő kampány indítását, melyben bemutatja a szerencsejáték és az azzal kapcsolatos potenciális függőség kialakulásának veszélyeit.”

 

Bieńkowska válasza a magyar nyerőgép helyzet kapcsán is érdekes:

 

„Az [Európai] Bizottság nem tervezi sem egy szerencsejátékokkal kapcsolatos ágazatspecifikus uniós jogszabály létrehozását, sem egy szerencsejátékokkal kapcsolatos figyelemfelkeltő kampány indítását.” – közölte Bieńkowska a május 13-án kelt írásos válaszában. 

 

“A Parlament 2011-es, online szerencsejátékokkal kapcsolatos állásfoglalása elvetette a szerencsejáték szektor egységes uniós jogharmonizációjának lehetőségét.” – folytatja Bieńkowska. “Uniós szintű jogharmonizáció hiányában a nemzeti hatóságok feladata és hatásköre az arra vonatkozó szabályok kialakítása, hogy mely helyszíneken játszhatóak a nyerőgépes játékok.”

 

Az újonnan kinevezett EU biztos szerint azonban az európai intézmény továbbra is aktívan támogatja a tagállamok ezen a területen tett erőfeszítéseit. 

 

„2012-ben a Bizottság kiadott egy, az online szerencsejátékkal kapcsolatos átfogó európai keretrendszerrel kapcsolatos közleményt, melyben többek közt a fogyasztók védelmével kapcsolatban is fogalmazott meg kezdeményezéseket.” – tette hozzá Bieńkowska. “Ennek megfelelően, 2014 júliusában elfogadásra került egy Bizottsági ajánlás, melyben számos alapelvet javasol a tagállamoknak a fogyasztók és játékosok védelmével, valamint a kiskorúak online szerencsejátéktól való távoltartásával kapcsolatban.”