A világbajnok szerint a póker tisztán szerencsejáték

2020-11-12
Régóta megoszlanak a vélemények arról, hogy a póker tudás alapú játék-e vagy inkább szerencsejáték. Bírósági ítélet született pro- és kontra is, most egy világbajnok is kifejtette véleményét – bár pénzügyi okokból tette csak le voksát a szerencsejáték besorolás mellett.

 

Jonathan Duhamel 2010-ben nyerte meg a póker világbajnokságnak számító WSOP Main Eventet, mellyel 8,9 millió dollárt keresett. Duhamel sikeres játékosnak számított tehát: összesen három aranykarkötője van, teljes élőtorna nyereménye több mint 18 millió dollár, egy időben a PokerStars profija is volt. 

 

2018-ban felhagyott profi pókeres karrierjével,  azóta eltűnt a nagyvilág szeme elől, azonban most ismét világszerte bekerült a hírekbe, miután kiderült, hogy a kanadai adóhatság 1,2 millió dollár adóhátralékot állapított meg nála 2010-12 között elért pókeres keresete után. Később kiderült, hogy mivel ebben az időszakban Duhamel Quebec-ben élt, ott is adóznia kellett volna – az ottani adóhatóságnak 2,6 millió dollárral tartozik.

 

 

Duhamel arra hivatkozik, hogy azért nem fizette be az adót, mert a szerencsejáték-jövedelem Kanadában adómentes. Érvelésével egy baj van csupán: Kanadában a póker tudás alapú játéknak számít, nem pedig szerencsejátéknak, és az adómentesség csak az amatőr játékosokra vonatkozik. Duhamel 2010-12 között a PokerStars szponzorált profi játékosa volt, így egészen biztosan nem tartozik az amatőr kategóriába.

 

Duhamel az adóhátralék befizetésének megúszása érdekében a bíróságon is hajlandó volt kijelenteni, hogy szerinte a póker tisztán szerencsejáték, a játék kimenetelében nincs szerepe a tudásnak és képességeknek. 

 

A pókeres társadalom erre világszerte felhördült, hiszen sokan évek-évtizedek óta azért dolgoznak és küzdenek, hogy bizonyítsák, a póker igenis tudás alapú játék, melyben a szerencsének kisebb szerepe van, mint a játékos képességeinek. Ez egyrészt a játék liberalizálása és legalizálása, másrészt a nagyközönség általi elfogadottsága miatt lenne szükség. Egyes országban azon múlik a játék legális volta, hogy az szerencsejátéknak számít-e vagy sem, más helyeken pedig az adófizetési kötelezettséget befolyásolja a játék besorolása. 

 

Világszerte más-és más a póker megítélése. Olaszországban és Hollandiában már van ezirányú bírósági döntés, de keményen dolgoznak az ügyön Amerikában és Norvégiában is, Angliában pedig egyetemi kutatással próbálták meg eldönteni a kérdést.

 

Címkék: póker,