A váratlan napsütés növeli a szerencsejáték kedvet!

Egy tanulmány szerint a nem várt pozitív események fokozzák a szerencsejátékokra illetve kockázatvállalásra való hajlandóságot.

 

Azt már korábban kimutatták, hogy a jó hangulat hatására az emberek nagyobb kockázatot vállalnak a fogadásaikban, egy 2016-ban publikált tanulmány azonban egy előre nem látott pozitív esemény bekövetkezése, és az emberek szerencsejátékra való hajlandósága között talált közvetlen kapcsolatot.

 

A New Yorki Egyetem kutatója, Ross Otto által vezetett kutatás – melynek eredményeit a Psychological Science-ben publikálták – közvetlen kapcsolatot mutatott ki a megnövekedett lottóértékesítés és egy váratlan napsütéses nap, vagy a helyi sportcsapat győzelme között.

 

Annak érdekében, hogy kizárják a magas jackpotok okozta hatásokat – mint amilyen például a 2016 januári Powerball őrület volt – a tanulmány készítői az ilyen jellegű jackpotot nem alkalmazó lottójátékok eladásait figyelték (például a kaparós sorsjegyekét) 2011-12 év folyamán New York City-ben.

 

A kutatók ezeket az adatokat összehasonlították ugyanazon időszak szoláris besugárzási adataival, mely azt mutatja, hogy mennyi napsütés éri a földet. A lottóeladási adatokat összehasonlították a New Yorki profi csapatok nyerési illetve veszítési adataival is.

 

Az időjárási adatokkal való összehasonlításnál megvizsgálták, hogy az előző napi időjárási előrejelzés megegyezett-e az adott napi tényleges időjárással. A sport-adatok esetén azt nézték, hogy a győzelem várható volt-e a tényleges eredményhez képest. Mindkét esetben figyelembe vettek olyan tényezőket is, mint például ünnepnapok, szokásos fizetési napok és extrém időjárási események.

 

A kutatók arra a megállapításra jutottak, hogy minél váratlanabb egy csapat győzelme, annál jobban emelkedtek a lottóeladások a következő nap. Hasonlóképpen – minél nagyobb meglepetés volt, hogy kisütött a nap, annál jobban emelkedtek a lottójátékok forgalma aznap.

 

A kutatók szerint ezek a váratlan pozitív események mintegy 0,5 százalékkal fokozták a lottójátékok forgalmát, mely első hallásra ugyan nem tűnik soknak, de ha jobban belegondolunk ez egy New York nagyságú piacon plusz 160 ezer dollár (mintegy 45 millió forint) bevételt jelent.

 

A kutatók még azt is megállapították, hogy a hatás hasonló volt az egész városban, függetlenül attól, hogy milyen az adott városrész gazdasági helyzete. „Az emberi kockázatvállalás figyelemre méltóan alakítható; az emberek szerencsejátékkal kapcsolatos viselkedését igencsak befolyásolják a környezetükben előforduló váratlan, pozitív események” – összegezte a kutatás vezetője.

 
Címkék: lottó, sportfogadás,