A legfurcsább húsvéti szokások

2022-04-06
A húsvét a kereszténység egyik legnagyobb ünnepe, napjainkban a tavaszvárás időszaka.

 

Vannak, akik elutaznak, míg mások lelkesen, izgatottan készülnek rá. A lányok tojást festenek a fiúknak, akik verseket szavalva végezetül felteszik a kérdést: “Szabad-e locsolni?” Szabad vagy sem, nálunk ezzel a hagyománnyal tesszük szórakoztatóvá a húsvétot.

Kíváncsi vagy arra, hogy más kultúrában hogyan ünneplik? A Vegas.hu csapatával összegyűjtöttük a legfurcsább, legszokatlanabb húsvéti hagyományokat.

 

Omlettel is lehet ünnepelni

Franciaországról biztos neked is a mennyei ízű sajt, bagett és croissant jut eszedbe. Húsvét alkalmából ezen a napon is az étel van középpontban, ugyanis a dél-franciaországi Haux városában a helyiek egy gigantikus omlettel várják az ünnepelni vágyókat. Igen, jól hallottad, pontosan 4500 darab tojásból készül el, mely 1000 éhes gyomrot tud jóllakatni. A történet szerint Napóleon a seregével áthaladva a területen megállt falatozni, és az omlettre esett a választása. Az étel annyira elnyerte tetszését, hogy másnap a város minden lakójának az összes tojásából kellett a hadseregnek elkészíteni azt. 

A városban a gyerekekről és a játékosságról sem feledkeztek meg; mókás és vidám hangulatot keltő programok is színesítik ezt az alkalmat. A tojáson kívül fő jelkép még a hal, melyet papírformában készítenek el, és a másik hátára tapasztják.

 

Kínszenvedés mint tisztelet?

Ettől sokkal különösebb és megdöbbentőbb az a szokás, ami a Fülöp-szigeteken történik. Nagypénteken ugyanis akadnak néhányan, akik keresztre feszíttetik magukat, hogy tisztelegjenek Jézus kínszenvedése előtt. A helyszín a Cutus városához közeli hegyoldal, ahol a hatalmas közönség kíváncsiságból végignézi ezt a “rituálét”, köztük külföldiek is.

 

Boszorkányok és kreatív megoldások

Finnország északi részét a csendesség uralja ebben az időszakban. Ezt kiegészítve Nagypénteken gyászruhába öltöznek, az ismerősökkel való érintkezés tilos, sőt még a rokonokkal is.

A nyugati területeken viszont a gyerekeké a főszerep, akik különböző kreatív megoldásokkal boszorkánynak öltöve az utcákat járják, és hasonlóan a halloweeni hagyományhoz, az ajtókon kopogtatva édességeket kérnek, szimbolizálva a boszorkányok megjelenésének elűzését húsvét vasárnap és hétfőn.

 

Ilyen, amikor elfelejtünk misére menni

A húshagyó kedd helyett palacsinta keddet - angolul Pancake Tuesday - tartanak Angliában a böjtölés időszakát megelőzően. A legenda szerint a gyóntató kedden tartott palacsintasütő versenyen részt vett egy háziasszony, aki annyira lelkes volt, hogy belemerült a munkájába és elfelejtett misére menni. Akkor jutott csak eszébe, amikor megszólaltak a harangok, ezért otthagyva csapot-papot futott a templomba, a kezében maradt palacsintasütővel együtt. A hölgynek köszönhetően örvendhetünk ma ennek a nagyszerű eseménynek.

 

Hagyományok ide vagy oda, nem mindegy, hogy mivel hangolódsz a húsvétra - ráadásként, ha most regisztrálsz a Vegas.hu oldalán, akkor azonnal 55 ingyen pörgetést kapsz az Orbs of Atlantis játékon a Vegas.hu 5 éves születésnapja alkalmából, amely hozzájárul ahhoz, hogy húsvét előtt is izgalmasan telhessenek a napok. Gyere és játssz Magyarország első legális online kaszinójában, a Vegas.hu-n, ahol hatalmas nyereményekre tehetsz szert. Próbáld ki a több száz elérhető játék egyikét és engedd, hogy bearanyozza az ünnepedet egy nagy nyeremény! Ha kérdések merülnek fel benned, az online kaszinó 0-24-es ügyfélszolgálata bármikor a segítségedre lehet. A részletekért kattints a weboldalra: Vegas.hu

 

Szerencsében gazdag, kellemes ünnepeket kíván a Vegas.hu!

 

A szerencsejátékban 18 éven aluliak és sérülékenynek minősülő játékosok nem vehetnek részt. A túlzásba vitt szerencsejáték függőséget okozhat. 

Címkék: kaszinó,