A karácsonyi lottónak idén Costa del Solon örülhettek igazán

2021-12-31
Idén is több milliárd eurót sorsoltak ki a világhíres spanyol karácsonyi lottón

 

Szerencse istenasszonya Costa del Solra mosolygott idén december 22-én, a spanyol karácsonyi lottó, a Lotería de Navidad sorsolásán. A 10 millió eurós főnyeremény San Pedro Alcantara városában landolt, ám ezen kívül több nagyobb nyereménynek is örülhettek a talán legismertebb spanyol tengerparti üdülőhelyen, többek közt Benalmádenában, Torre del Marban és Malagában.

 

A több mint 200 éves múltra visszatekintő, évenként megrendezésre kerülő karácsonyi lottó sorsolását Madridban, a Teatro Realban (Királyi Színház) tartják minden évben. December 22-e Spanyolországban minden évben szinte csak a lottósorsolásról szól, az esemény elengedhetetlen részét képezi a karácsonyi készülődésnek, a spanyolok 74 százaléka vesz részt a játékban. Ilyenkor lényegében megáll az élet, mindenhol bekapcsolják a televíziót, és még a munkahelyeken is fél szemmel a négy órán át tartó élő közvetítést figyelik, mindenki abban reménykedik, hogy megkaparintja a híres Gordo-t (Kövéret). 

 

A sorsolást 1913 óta változatlan formában rendezik: a San Ildefonso általános iskola kiválasztott 20 diákja húzza ki a számokat, és a hozzájuk tartozó nyereményeket, amelyeket azután énekelve közölnek. A gyerekek pontban 12:12 perckor énekelték el a nyertes tombola számát, mely idén a 86148 volt.

 

Az idei sorsolásra összesen 172 millió szelvényt, úgynevezett ‘decimo’-t nyomtattak 3,44 milliárd euró értékben, melynek 70%-át, összesen 2,4 milliárd eurót sorsoltak ki a játékosok között.

 

A több mint 200 éves hagyományra visszatekintő karácsonyi lottó a spanyoloknak annyira fontos, hogy még a polgárháború idején is megtartották. Spanyolországnak még egy híres szerencsejátéka van, a kis Jézusról elnevezett El Nino (A Gyermek), ennek nyerteseit január 6-án, vízkeresztkor sorsolják, ahol idén 700 millió eurót fognak szétosztani. Az El Nino szelvények már kaphatóak az online lottózókban.