A fogadás menete

Alapvető tudnivalók, szimpla fogadások (tétre, helyre), kombinált fogadások (befutó, hármas befutó, hatos befutó, mezőny), konkrét példák.

Tudnivalók a lóverseny-fogadásról

 

A lóverseny iránt érdeklődőknek érdemes tudniuk néhány háttér-információt a magyar lóverseny működéséről, mielőtt rátérnénk annak fajtájira.
Hazánkban a két létező versenyfajtára, a galoppra és az ügetőre is azonosak a fogadástípusok, amelyek úgynevezett totalizatőr-típusú játékformában valósulhatnak meg. Ez a totó-lottó játék működéséhez hasonlóan azt jelenti, hogy egy közös kasszába befolyt pénzösszeg oszlik meg a nyertesek között.

Emiatt az alaptétre, hivatalosan osztalékra nyert összeg mindig a futam után kerül kiszámolásra és kihirdetésre. Érdemes tudni továbbá azt is, hogy az alaptét ára 200 forint. Az előzőekből következik, hogy szemben például az angol sportfogadási szokásokkal, hazánkban nem lehet bukmékereknél játszani, ez a fogadási rendszer Magyarországon a II. világháború után megszűnt. (Ebben az esetben a játékos már a fogadás megtételekor tudná, mennyit nyerhet). A totalizatőr rendszerben az osztalék attól függ, hogy a feltett tétek összértékét a törvényben és az engedélyezett játéktervben előírt százalékok (ma összesen: 30,6 %) levonása után hányfelé kell szétosztani. Amennyiben a nyerő fogadások aránya alacsony, magas lesz az osztalék, ha sokan találtak, keveset lehet nyerni.

 

Szimpla fogadások: tét egyetlen lóra, vagy „helyre”

 

Tétre

Ezzel a típussal egyszerre egy lóra lehet fogadni. A játékosok akkor választják, ha a megtett lovat várják az első helyre. A fogadás folyamata a következő: a kasszánál a feltenni kívánt pénzösszeget, ez legkevesebb 200 forintot jelent, majd a tétre szót, végül a választott ló számát kell mondani. Ez a gyakorlatban körülbelül így néz ki: "Kérem 300 forintért az 4-est tétre!
Tétfogadással akkor lehet nyerni, ha a játékos által megadott sorszámú ló az egész mezőnyt maga mögé utasítva győz, vagyis első helyen végez. Minden más esetben vesztett a fogadó.
Az adott futamban több lóra is tehető tétfogadás.
Lóverseny előtt hasznos információ lehet azoknak, akik ezzel a fogadással kívánnak élni, hogy tétfogadással várható nyereményük nem túl magas, ez általában tétjeik 3-8-szorosát jelenti. Persze szert tehetnek ennél jóval nagyobb nyereményre, ha a megtett ló győzelme meglepetés a közönség számára, és kevesen fogadtak rá.

 

Helyre

Ennél a fogadásnál arra tehetnek a játékosok, hogy választott lovuk az első három hely egyikén végez. Ha hét lónál kevesebbel induló versenyről van szó, helyfogadás csak a verseny első két helyezettjére vonatkozik. A fogadásmegtétel folyamata annyiban tér el a tétfogadásétól, hogy itt nem tétre, hanem helyre kell kérni a fogadást, mely például így néz ki: "Kérem 200 forintért helyre a 6-ost!"
Közkedvelt fogadás, hiszen a játékosoknak nagyobb az esélye a találatra, mint például tétfogadás esetén, hiszen itt csak a megtett lovak nyerése a feltétel, azon belül mindegy, hányadik helyen végez az állat. Nyolc-tíz lóból könnyebb egy helyezettet kiválasztani, így a nyeremény összege rendszerint igen alacsony, a játékosoknak még a pénzünk dupláját sem elérő nyereménnyel kecsegtet. Ez természetesen nem mindig van így, ha kevesen fogadtak az adott lóra, s az győz, a nyereményszorzó harminc-nyolcvanszoros is lehet.

 

Kombinált fogadások több lóra: befutó, hármas befutó, hatos befutó, mezőny

 

Befutó (Exacta)

Ennél a fogadástípusnál két ló győzelmére lehet fogadni, előre meghatározott sorrendben, vagyis a játékosok arra fogadnak, melyik ló lesz az első, és melyik a második. A kasszánál a pénzösszeg és a befutóra szó után a két ló programszámát kell bemondani abban a sorrendben, amire számítunk. Például: "Kérem 200 forintért befutóra a nyolc-négyet!", ezt pontosabban is meg lehet fogalmazni, például: "Nyerőnek a nyolcast, és hátra/mögé a négyest!" A példánál maradva tehát akkor nyernek a játékosok, ha győz a 8-os, és második a 4-es ló.
Ha a játékos nem biztos a sorrendjében, nem kell két alkalommal fogadnia, elég, ha az előbbi fogadást fordítva is megjátssza. Ilyenkor a bemondás végén az oda-vissza, vagy a box kifejezést használhatja, például: "Kérem 200 forintért befutóra a nyolc-négyet oda-vissza!"
Igen közkedvelt a befutófogadás, mivel a sok kombinációs lehetőségen túl a várható nyeremény értékei is magasabbra tolódhatnak, ha nem két favoritra tesznek a játékosok, és győznek. A legalacsonyabb szorzóktól a legmagasabbakra is volt már példa a játék történetében, például 20 forintra 74 ezer forint, vagy még korábban 10 forintos alaptétre több mint 50 ezer forintos nyeremény, ami akkoriban egy autó árával ért fel.

 

Hármasbefutó (Trifecta)

Ebben a típusban a játékosoknak el kell találniuk az első három lovat, sorrendben. A kasszánál a bemondás a következőképpen néz ki: mint a többi esetben is, először a pénzösszeget kell megnevezni, majd a lovak programszámát pontos sorrendben, végül a „hármasbefutóra” szót, azaz ilyen formán: "Kérem 500 forintért az 1-7-3-at hármasbefutóra!" Célszerű a bemondásnál azt is hozzátenni, hogy „ebben a sorrendben”, vagy „zsinórban” kérjük a megtételt.
Ebben a játékban gyakori a variációs, vagy bokszra való fogadás, mely arra jó, hogy a játékosok az esetlegesen nem megfelelő célba érkezési sorrend miatt ne veszítsenek. Ez három ló esetében hatféle variációs lehetőség, ezért 6-szoros tétet igényel. Ehhez szerencsére nem kell hat különböző fogadást megtenni, egyetlen cédulán is jelölhetők a játékosok kombinációi. Lehetőség adódik háromnál több ló legfeljebb 9 egyidejű fogadására, akár fel is parcellázva programszámaikat, különféle helyezésekre. Ha valaki úgy véli, hogy a futamot az 1-es, vagy a 8-as ló nyeri, a 2,4,5 közül várja a második helyezettet és a 7,10-es lovakat csak harmadiknak gondolja, akkor egyetlen bemondással megválthatja tikettjét a következő módon: „Kérem 200 forintos téttel hármasbefutóra az 1-est és a 8-ast nyerőnek, a 2-est, a 4-est és az 5-öst másodiknak, a 7-est és a 10-est harmadiknak!” Ezért persze nem a mondott összeget fogja kifizetni a kasszánál, hanem a megtett variációk számának megfelelőt. Ennél a példánál a 12 lehetséges eredmény közül bármelyik esetén nyer a fogadó.
A legmagasabb nyereményekre ez a fogadástípus ad lehetőséget, mivel három helyezést nem egyszerű megtippelni, főleg ha kiegyenlítettebb képességű lovak futnak a versenyben, és nagy a mezőny.

 

Mezőny

Ez egy speciális lehetőség. Lényege abban áll, hogy amikor a játékosok nem kívánnak választani a lovak közül, a mezőny szó bemondásával valamennyi induló lóra érvényes fogadást kötnek. A mezőny nem önálló fogadástípus. Ha a tét keretein belül játsszák, bármelyik ló nyerés esetén, mehetnek a kasszához pénzükért, ha a hely keretein belül, akkor három biztos találattal számolhatnak.
Befutó és hármasbefutó fogadásnál mezőny megjátszása igen drága lenne, így rendszerint csak az egyik helyezés bemondásához használják. Ha például egy játékos biztos a győztes lóban, és fogad rá, de a második helyezettel kapcsolatban bizonytalan, befutó játéknál a második helyezésre a mezőnyt kéri. A mezőny ilyen esetben sem olcsó választás, de gyakran nagyon is kifizetődő.

 

Hatosbefutó

Ennél a fogadástípusnál a futamon első hat helyezett lovat kell eltalálni pontos sorrendben. Az egyszerűség érdekében ajánlott a játék lebonyolítását segítő fogadócédulákat használni, ezek előre kitöltve adhatók le a kasszánál. Ezek a cédulák egyébként természetesen az összes többi fogadásfajtához is használhatók.
A hatosbefutó egy igazán nehéz, viszonylag fiatal játékforma, és ezért még nem is túl népszerű. Az említett okokból kifolyólag ennél a fogadástípusnál tendenciaszerűen megfigyelhető a nyereményalap hosszú időn át (olykor hónapokig) való halmozódása. A sokszor milliós nagyságrendet is meghaladó nyeremény komoly vonzerővel bírhat.

 

Tét és hely

Ez egy különlegesebbnek számító, kombinált fogadásfajta, amelynél egy tiketten tétre és helyre lehet fogadni egyszerre. A bemondás folyamata nem tér el az előzőektől. Szintén pontosan megfogalmazva kell kérni a fogadást, tétre is, helyre is. Például így: "Kérem 500 forintért tétre is, helyre is a hetest!” Ezt összeköthető más hellyel vagy téttel, amit be lehet mondani például a következő módon: "Kérem 500 forintért tétre is, helyre is a hetest és 200 forintért helyre a 12-est!" A fogadások pozitívuma, hogy nyeremény tekintetében nem függnek össze egymással, bármelyik fogadásra fizetnek helyes tipp esetén annak ellenére, hogy a szelvényen lévő többi fogadás sikeres volt-e.

 

Halmozás

Az előző fogadástípustól eltérően halmozásnál csak abban az esetben nyernek a játékosok, ha minden tippjük sikeres. Ezzel a kombinált lehetőséggel ugyanis több futam egy-egy lovára lehet fogadni, tétre, helyre, vagy vegyesen, és maximum 4-et enged a rendszer. A HALMOZÁS fogadásra feltehető legkisebb összeget (téteket) a fogadást szervező határozza meg. A tét minimumösszege 200 Ft. Az egyes fogadások esetén az elhelyezhető legmagasabb fogadási összeg értéke 9800 Ft.

Az elhelyezhető fogadások összege a minimum 200 Ft-os alapfogadási egység és a maximum 9.800 Ft-os fogadási egység között 200 Ft-onként változik (léptetés). A nyeremények összeszorzódva az utolsó tippig újabb tétet jelenthetnek. Ez azt jelenti tehát, hogy alacsonyabb összeggel, több futamon keresztül is átívelhet a játék, és a játéksorozat végére kis tétből is komoly összegek alakulhatnak ki. Ha az adott futamokban magas a tét- és helyjáték összforgalma, a játékos megnőtt tétje sem csökkenti jelentősen a kifizetendő nyereményösszeget.

 

Fogadás előtt célszerű észben tartani, hogy a tippmixhez hasonlóan halmozásnál akár csak egy hibával is az egész fogadást elvesztette a játékos.

 

EGYETLEN LÓRA (például a 3-as számúra) FOGADVA
Mit mondunk be a kasszánál? Mikor nyerünk?
3-as tétre Ha a futamot a 3-as nyeri
3-as helyre Ha a futamban a 3-as az első három hely bármelyikére fut be
3-as tétre és 4-es helyre Ha nyer a 3-as. De akkor is, ha első, második vagy harmadik lesz az 4-es.
Az első futamban a 3-as, a másodikban a 4-es, az ötödikben a 5-ös és a hatodikban a 6-os helyre, halmozva Ha az adott futamokban mindegyik fogadott lovunk első, második vagy harmadik helyre fut be
   
TÖBB LÓRA (példánkban számok jelzik) FOGADVA
Mit mondunk be a kasszánál? Mikor nyerünk?
3-4 befutóra Ha az adott futamban első a 3-as és második a 4-es
3-4-5-6 keverve befutóra Ha a jelzett lovakból kerül ki a futam első két helyezettje
3-as nyerőnek, 4,5,6,7 mögé, befutóra Ha győz a 3- as és a 4,5,6,7-es egyike a második
3-as - mezőny - befutóra Ha nyer a 3-as (bármilyen második ló esetén van találatunk)
3-4-5 hármasbefutóra Ha 3-4-5 a befutási sorrend
3-4-5 keverve, hármasbefutóra Ha az első három helyet - bármilyen sorrendben ez a három ló foglalja el
3-as nyerőnek, 4-5-6 mögé keverve hármasbefutóra Ha nyer a 3-as és mögötte a második és harmadik helyre a 4, 5 és 6-os lovak közül érkezik kettő
3-as nyerőnek, 4-es másodiknak, a mezőny harmadiknak, hármasbefutóra Ha nyer a 3-as, második a 4-es ( és bármelyik ló érkezik harmadiknak)
3-as mezőny, hármasbefutóra Ha nyer a 3-as (és bárki érkezik másodiknak, harmadiknak)

1-2-3-4-5-6 hatosbefutóra

Ha az első hat helyre pontosan ilyen sorrendben érkeznek a lovak a versenynap hatosbefutó-játékra megadott futamában

Címkék: fogadás, lóverseny,