83 millió dollárral károsította meg ügyvédje a lottómilliárdost

2023-01-06
A dél-karolinai nő, aki megnyerte a Mega Millions döbbenetes méretű, 1,5 milliárd dolláros főnyereményét, pechjére megbízott a magát csak „Lottóügyvédnek” nevező Jason Kurlandban.

 

2022 közepén egy New York-i ügyvédet bűnösnek találtak, mert több tízmillió dollárt csalt ki lottónyertes ügyfeleitől. A magát egyszerűen csak „Lottóügyvédnek” kikiáltó Jason Kurlandot az év végén ötrendbeli csalás, bizalmi szolgáltatásokkal kapcsolatos csalás és pénzmosás miatt ítélték el.

Damian Williams manhattani ügyvéd szerint – akinek a hivatala eljárást indított az ügyben - Kurland arra használta a pozícióját, hogy „ügyfeleit az irányba terelje, hogy dollármilliókat fektessenek be olyan cégekbe, amelyek titokban az ő tulajdonában voltak, és ügyfelei tudta nélkül illegális csúszópénzt vett fel azok befektetései után”.

A legnagyobb áldozat egy dél-karolinai nő volt, akiről azt feltételezik, hogy körülbelül 87 millió dollárt veszített Kurlandnak köszönhetően. Ez az ő története…

Lottófőnyeremény

A középkorú dél-karolinai nő, aki Beth Smith álnéven tett tanúvallomást, 2018 októberében egy nap rájött, hogy az előző nap vásárolt Mega Millions szelvényével megnyerte annak 1,5 milliárd dolláros főnyereményét. Ez volt akkoriban a legnagyobb olyan jackpot, melyet egyetlen nyertes tehetett zsebre. A nyeremény hírét a hölgy „döbbenettel, hitetlenséggel, örömmel és szorongással” vette tudomásul.

Férjével az 50-es éveik végén jártak, és úgy döntöttek, hogy elrejtik a szelvényt, amíg ki nem találják, hogy, hogyan tovább. Nem akarták nyilvánosságra hozni a kilétüket, és gyorsan rájöttek, hogy szakmai tanácsra van szükségük egy ilyen hatalmas összeg kezeléséhez. “Ügyvédekre gondoltunk. Pénzügyi tanácsadókra gondoltunk. Könyvelőkre gondoltunk. Tudja, befektetési cégekre gondoltunk; ilyesmi” – nyilatkozta a hölgy. Pechjükre épp akkoriban látták Kurlandot felbukkanni egy reggeli televíziós műsorban, és annak ellenére, hogy a „Lottóügyvéd” becenevet kicsit neccesnek találták, úgy döntöttek, hogy ő lesz a legalkalmasabb arra, hogy segítsen nekik.

Miután 2018 decemberében felhívták egy eldobható telefonról, Kurland leszerződött velük, megszervezte a találkozót a dél-karolinai lottóbizottsággal a nyeremény átvétele érdekében, és segített a házaspárnak a nyeremény felvételével kapcsolatos ügyintézésben. Úgy döntöttek, hogy nem életjáradékként, hanem egy összegben kérik ki a nyereményt, így adózás előtt 878 millió dollárt kaptak, Kurland pedig igen szép, 200.000 dolláros (76 millió forintos) díjat számlázott ki a közreműködésért.

Befektetés

Hogy biztosítsák a pár által áhított anonimitást, a pénzt különböző bankszámlákra utaltatták Kurland nevére. Miután számos jótékonysági adományt tettek különböző jótékonysági szervezeteknek, a nyertesek úgy döntöttek, hogy a pénz egy részét befektetik, ragaszkodva ahhoz, hogy ezt nagyon konzervatív módon tegyék meg. „A férjemmel úgy gondoltuk, hogy ez – ez az áldás – a családomnak és a nemzedékemnek szól –, és generációkon keresztül szerettük volna élvezni. Tehát nem akartunk semmilyen kockázatot vállalni ezzel kapcsolatban.” – mondta Smith.

Megállapodtak, hogy 50.000 dollár (19 millió forint) havi díjat fizetnek Kurlandnak a szolgáltatásaiért, és átadták neki a pénzük feletti irányítást. Kurland hamarosan elkezdett több tízmillió dollár értékű befektetési lehetőségeket ajánlani nekik a JBMML és a Cheddar Capital nevű cégekbe. A terv szerint a befektetésekből származó kamatokat a Cedar Ridge Partnership nevű alapba helyezték volna el, amelynek tíz közeli családtag számára fejenként 12.500 dolláros (4,7 millió forintos) havi jövedelmet kellett volna biztosítania.

Jason Kurland, a "Lottóügyvéd"

Aggodalom

Idővel a házaspár gyanakodni kezdett Kurland befektetési javaslatainak legitimitását illetően, miután a férfi például arra ösztönözte őket, hogy vásároljanak három telivér versenylovat körülbelül 1 millió dollárért. Hamarosan a családtagoknak történő kifizetések is nagyon szabálytalanná váltak, és a kapott összegek sem az ígéretek szerint alakultak.

A legaggasztóbb az egészben az volt, hogy az FBI arról tájékoztatta őket, hogy nyomozás folyik egy gyémántkereskedő ellen, aki 12,6 millió dollárt kapott lottónyereményükből. Kurland megpróbálta csillapítani a félelmeiket, azonban a gyémántkereskedőt, Kurlandot és a befektetésekben részt vevő másik három személyt hamarosan letartóztatták. Az FBI piramisjátéknak minősítette Greg Altieri gyémántkereskedő üzletét.

Bukás

Miután Kurlandot letartóztatták, a házaspár megpróbálta kibogozni a befektetések hálóját, és felfedezték, hogy Kurland sok ügylet után 1%-os ügynöki díjat kapott. Részesedése volt a JBMML-ben és a Cheddarban is, abban a két cégben, amelyekbe eredetileg befektettek. Összesen csak két versenylovat vásároltak, és ami a legmegdöbbentőbb, kiderült, hogy Kurland 19,5 millió dollárt vett le a számláról anélkül, hogy Smith-tel konzultált volna. Kiderült, hogy Kurland malacperselynek tekintette ügyfeleit, velük finanszíroztatta pazar életstílusát és fedeztette korábbi üzleteit, amelyeket a szervezett bűnözés homályos világában kötött.

A Lottóügyvéd összesen körülbelül 107 millió dollárjába került ügyfeleinek, Jane Smith pedig körülbelül 83 millió dollárt veszített neki és társainak köszönhetően. Amikor a bíróságon arról kérdezték, hogy szerinte tehetett volna-e többet, lehetett-e volna elővigyázatosabb a csalások elkerülése érdekében, a hölgy egyértelműen nyilatkozott. „Ó, ezt egyáltalán nem hiszem. Szerintem megtörtént volna, függetlenül attól, hogy hány kérdést tettem volna még fel.” – mondta.

Kurland még az ítélethirdetésre vár, és akár 20 év börtönbüntetést is kaphat.

A történet tanulságul szolgálhat minden jövőbeli lottónyertesnek, például annak is, aki megnyeri a jelenlegi legnagyobb lottófőnyereményt, melyet most is a Mega Millions lottó kínál: a hétvégi jackpot nem kevesebb, mint 940 millió amerikai dollár, azaz úgy 353 milliárd forint lesz.

 

Forrás: as.com