80 milliót költött lottószelvényre egy étteremlánc vezetője

2022-08-05
A Mega Millions lottó óriásjackpotja őrült ötleteket szült

 

Az amerikai Mega Millions lottó múlt heti, 1,337 milliárd dolláros (519 milliárd forintos) gigamega-jackpotja világszerte megmozgatta a játékosokat. A hírek szerint a pénteki sorsoláson egyetlen, az amerikai Illinois államban feladott telitalálatos szelvényt találtak, így valószínű egyetlen játékosé lesz minden idők harmadik legnagyobb lottónyereménye.

 

A pénteki sorsolás előtt világszerte óriási roham indult meg a szelvényekért. Az egyik amerikai csirkés étteremlánc, a Raising Cane tulajdonosa például nem kevesebb, mint 100 ezer dollárt költött szelvényekre – javára legyen mondva, hogy nem saját magának vette, hanem mind az 50 ezer dolgozóját lepte meg egy-egy lottóval, ráadásul már második alkalommal, mióta ilyen nagy volt a jackpot.

 

„A csapat tagjai el voltak ragadtatva a legutóbbi alkalommal. Így úgy döntöttünk, hogy újra szerencsét próbálunk. És most mindannyian izgatottak vagyunk, várunk, és szurkolunk, hogy az egyik szelvényünk nyerjen.” – nyilatkozta AJ Kumaran, a cég társ-vezérigazgatója a The Washington Postnak még a sorsolás előtt.

 

A Raising Cane társ alapító-vezérigazgatója, AJ Kumaran. (Kép: AJ Kumaran)

 

Ha a Raising Cane által vásárolt egyik szelvény lesz a nyerő, a vállalat egyenlő részben szétosztja a nyereményt az alkalmazottak között. Néhányan megkérdőjelezik az ötlet ésszerűségét, nem értik, hogy mire jó ez az egész, miért nem osztja szét inkább a szelvényekre költött 200 ezer dollárt a munkavállalók között. A CNN egyik riportere, John Berman meg is kérdezte erről Kumarant. Kumaran azt válaszolta, hogy a lottószelvények megvásárlása „valójában nem csak a pénzről szólt”. A potenciális nyeremény felosztására vonatkozó döntés azt tükrözi, hogy „figyelünk egymásra [és] egymás mellett állunk, mint család” – mondta.

 

A The Postnak úgy nyilatkozott, hogy a lottószelvények megvásárlásának ötlete valójában abból fakadt, hogy „a helyes dolgot tegyük az alkalmazottak számára – és egy kicsit szórakozzunk is közben”.

„Nem 100.000 dollárként gondolok rá. Valójában ez 2 dollár munkavállalónként. És ha így gondolsz rá, ez csak pár dollár. Nagyon keményen dolgoznak minden nap, és ezt azért tesszük, hogy jól érezzék magukat és szerencsét próbáljunk. Szóval én ezt rendben valónak érzem.” - nyilatkozta a nagylelkű cégvezér.

 

Az ötlet egy csütörtökön jött, amikor a Mega Millions bejelentette, hogy jackpotja a játék történetének egyik legnagyobbjára duzzadt. Ekkor javasolta Kumaran, hogy Raising Cane vásároljon szelvényeket. A cég ügyvédje kevésbé volt elragadtatva az ötlettől. Kumaran nem csüggedt, és vezérigazgató-társát és alapítóját, Todd Graves-t rávette, hogy saját zsebéből finanszírozza a szelvényeket. „Azt gondoltuk, oké, csináljuk minél előbb, mert milyen nehéz lehet már 50.000 szelvényt kinyomtatni?”

 

Mint kiderült, elég nehéz. Négy különböző bankból kellett felvenni a készpénzt, és két dallasi 7Eleven kisbolt kezdte el kinyomtatni a szelvényeket, mely végül egy 10 órás műveletté vált.

„Hadd mondjam el, idegtépő egy benzinkútnál 100.000 dollár készpénzzel álldogálni.” – mondta Kumaran. Egy hot dogot majszolt, miközben lassan elkezdték nyomtatni a narancs-fehér színű szelvényeket. Kétszer kellett újratölteni a gépet – ez normál esetben úgy „kéthavonta történik” – jegyezte meg a benzinkút vezetője, közben persze a többi ügyfél panaszkodott, hogy túszul ejtették a gépet.

 

Második alkalommal Kumaran már rutinosabb volt, akkor átutalta a 7-Elevennek a 100.000 dollárt, így a bankos sorban állást megúszták, de a szelvények kinyomtatása így is nyolc órába tellett.

 

Hogy végül nyertek-e valamennyit, és ha igen, mekkora összeget, nem tudni, de az biztos, hogy a telitalálatos szelvény nem az övék, mert azt nem Texasban, hanem Illinoisban vették.

 

Azóta a másik nagy amerikai lottójáték, a Powerball 200 millió dolláros jackpotját is elvitték, így jelenleg egy európai lottó, mégpedig az olasz SuperEnalotto kínálja a világ legnagyobb jackpotját: a következő sorsoláson nem kevesebb, mint 249 millió euró várja a játékosokat!

Nemzetközi lottószelvények vásárlása a theLotter-nél

Fogadás a lottószámokra a Lottoland oldalán