6 milliárdos lottócsalással vádolnak egy családot

2021-09-03
Egy massachusetts-i férfit és két fiát többrendbeli csalással, pénzmosással és adóelkerüléssel vádolják.

 

Ali Jaafar és fiai – Mohamed és Yousef - nyolc év alatt nem kevesebb, mint 13.000 darab nyertes szelvényt – többnyire kaparós sorsjegyeket – váltottak be a massachusettsi lottótársaságnál, közel 21 millió dollár értékben.

 

Statisztikusok könnyűszerrel meg tudják becsülni, hogy ez mekkora valószínűsséggel fordulhatna elő legálisan, Michael R. Sweeney, a Massachusetts State Lottery ügyvezető igazgatója azonban egész egyszerűen és határozottan fogalmazott, amikor azt mondta a The New York Times riporterének, hogy „a valóságban nulla”.

 

Ennek ellenére a trió minden vádpontban ártatlannak vallotta magát. Azt a vádat is cáfolták, hogy úgynevezett „diszkontálási rendszert” működtetnének, amely keretében felveszik a nyereményeket az olyan valódi nyertesek nevében, akik tartoznak az államnak.

 

Massachusettsben és más államokban egy bizonyos küszöbértéket meghaladó lottónyeremény összegéből visszatarthat az állam, ha a szelvény tulajdonosa állami vagy szövetségi adóval illetve gyermektartással tartozik. Massachusettsben ez a küszöb 600 dollár.

 

Az ilyen helyzetben lévő lottónyertesek, gyakran kedvezményesen eladják szelvényeiket egy illegális szelvénybeváltó cégnek. A beváltó általában tíz százalékot kér, ezért terjedt el a „diszkontálás” vagy a „tíz százalék” elnevezés az ilyen ügyletekre.

 

A Massachusetts Lottery szabályai szerint az egy évben több mint 20, legalább 1000 dollár értékű nyereményt beváltókat a társaság igazgatója felülvizsgálja, és ideiglenes letilthatja őket. A lottóbizottság illetékesei 2019-ben ideiglenesen megtiltották Jaafaréknak a nyereményfelvételt, amikor rájöttek, hogy az apa volt abban az évben a „legtöbb nyereményt felvevő személy”, két fia pedig harmadik, illetve negyedik volt a listán. Jaafárék ekkor beperelték a lottótársaságot, kérték, hogy tegyék lehetővé számukra, hogy továbbra is beválthassák a látszólag végtelen nyereményfolyamukat. Nem jártak sikerrel.

 

A családot azzal is vádolják, hogy hamis adóbevallást nyújtott be. Az ügyészek azt állítják, hogy Ali Jaafar 24.500 dollárnál kevesebb szövetségi adót fizetett 15 millió dolláros lottónyeremény után. Emellett 886.261 dollár adó visszatérítést kapott meg nem történt szerencsejáték-veszteségekért 2011 és 2019 között. Eközben fia, Mohamed Jaafar kevesebb, mint 21.700 dollárt fizetett 3,3 millió dolláros nyereményre. A vád szerint 106.032 dollár adó visszatérítést is kapott hamis szerencsejáték-veszteségekért ugyanebben az időszakban.

 

Nem ez az első ilyen eset az Massachusettsben: 2019-ben a 81 éves Clarance Jones-t két hónap börtönbüntetésre ítélték csalás miatt, miután több ezer szelvényt váltott be 10 millió dollár értékben.

 

Világbajnok lottósorsolás szombaton: 108 milliárd Ft!

Szombat este sorsolják a világ jelenlegi legnagyobb lottófőnyereményét kínáló amerikai Powerball lottót: 367 millió dollár, azaz 107,6 MILLIÁRD forint lesz a tét!

 
Címkék: lottó, lottónyertes,