5 dolog, amit eltanulhat a híres szerencsejátékosoktól

2019-04-05
A híres emberektől, így a híres szerencsejátékosoktól is számos dolgot tanulhatunk – jókat és rosszakat egyaránt. A ballerstatus.com öt olyan dolgot szedett össze, mely hasznára lehet egy újonc szerencsejátékosnak.

 

#1 - Semmi sem helyettesítheti a tudást

 

Sok kaszinójáték pusztán a szerencsén alapul – ilyen például a rulett és a nyerőgép -, másokat azonban – például a pókert és a blackjack-et – némi tudással befolyásolni lehet. Hosszú távon a szerencse faktorát akár még kompenzálni is lehet, és egy tapasztalt játékos ezzel bizony komoly pénzt kereshet. Semmi sem bizonyítja jobban a tudás fontosságát, mint az MIT Blackjack Team története, melyről már mi is írtunk korábban.

A csapat tagjai évekig finomították a blackjack-stratégiájukat, és addig gyakoroltak, hogy akár álmukból felriasztva is könnyedén menjen annak végrehajtása. Ezután elsajátították és mesterfokra fejlesztették a kártyaszámlálás módszerét, amely előnyhöz juttatta őket a Las Vegas-i kaszinókkal szemben, és hatalmas pénzeket kaszáltak.

A szerencsejáték-készségek megszerzése mára sokkal könnyebbé vált. Sokkal több könyv, online eszköz és oktató videó lelhető fel, mint korábban bármikor. Ha valaki pókerezik, akkor folyamatosan fejleszteni kell képességeit, mert a verseny szintje folyamatosan emelkedik. Liv Boeree, az egyik legsikeresebb női játékos, azt mondja, hogy egy profi pókeresnek az ideje 40%-át a tudása fejlesztésével kell töltenie.

 

#2 – Ki kell használni az ingyenes játéklehetőségeket

 

Az online szerencsejáték-portálok új világot nyitottak a feltörekvő játékosok számára. A régi időkben nem lehetett megúszni a kemény koppanásokkal járó tanulási folyamatot. Daniel Negreanu jelenleg minden idők legtöbb pénzt kereső tournament pókerjátékosa. Karrierje kezdetén kétszer is elveszítette bankrollját Vegasban, és vissza kellett térnie Torontóba. Ő azt tanácsolja az kezdőknek, hogy játszanak az online oldalakon ingyenesen vagy pár forintos alapon, amíg meg nem tanulják az alapokat.

A pókernél is több ingyenes játéklehetőséget tartogatnak az online kaszinók. Sok helyen regisztrálni sem kell az ingyenes játékhoz. Freeroll bajnokságokkal jó lehet bankrollt építeni anélkül, hogy akár egy fillért is be kellene fizetni. Minden online kaszinó ajánl bónuszokat és ingyen pörgetéseket mind az új, mind a rendszeres játékosoknak. Az ingyenes pörgetések a legjobbak, mert lehetőséget biztosítanak az újoncoknak arra, hogy pénzt generáljanak a semmiből.

 

#3 – Bízni kell a megérzésekben

 

A híres szerencsejátékosok gyakran emlegetik az úgynevezett hatodik érzéket. Mikor a stratégia azt üvölti, hogy ki kellene szállni, egy belső hang azt mondja, játssz tovább. Csak akkor szabad azonban bízni az ösztönben, ha legtöbbször jónak bizonyulnak. Évekbe telhet kifejleszteni, de érdemes dolgozni rajta.

A szerencsejátékos ösztöne különösen fontos a tisztán szerencsén alapuló játékokon esetén. Azok a nyerőgép-játékosok, akik a sorsfordító jackpotokat pörgettek ki, gyakran beszélnek az online kaszinónak adott interjúkban arról, hogy bíztak az ösztöneikben. Lehet, hogy a játékos még egy utolsót pörget egy progresszív jackpot nyerőgépen, és milliók hullhatnak az ölébe. Akkor is hallgatni kell azonban az ösztönre, amikor azt mondja a játékosnak, hogy álljon le. Ellenkező esetben akár egy óriási nyerő sorozat teljes nyereségének is búcsút inthet.

 

#4 – Domináljon az asztalnál a jelenlétével

 

Ez a tipp nyilván csak akkor működik, ha az ember valódi ellenfelekkel (nem pedig géppel) néz szembe, mondjuk egy póker- vagy bridge party során. A többi játékosnak félnie kell, még akkor is, ha nem vallják be. Ennek a dominanciának az eredménye leggyakrabban az, hogy az ellenfél felfedi a gyengeségeit. 

Phil Ivey-nek volt ez a taktikája, hogy felismerje ellenfelei gyenge pontjait, provokálva őket, hogy árulkodó jeleket tegyenek. Egy másik híres Phil, Phil Hellmuth, aki több karkötőt is nyert a World Series of Pokeren. A Poker Brat néven ismert Hellmuth gyakran ment a WSOP versenyekre kirívó ruhákban. Az ilyen húzások persze csak akkor működnek, ha már elértük egy bizonyos szintet, de az alapötlet az, hogy főnöknek kell lenni.

 

#5 – Tanuljon a hírességek hibáiból

 

A celeb szerencsejátékosok is elbukhatnak. Ez különösen igaz azokra a hírességekre, akik csak mellesleg játszanak. Sokan elvesztették már a megszerzett vagyonukat. Charles Barkley, az amerikai kosárlabda-játékos, ma már inkább ismert a szerencsejáték problémájáról, mint korábbi sportsikereiről. Bár közel 30 millió dollárt vesztett, nem aggódik, mert megengedheti magának, ám nem minden játékos élvezheti ezt a luxust. A szerencsejáték függést ki kell védeni.

Vannak olyan híres szerencsejátékosok is, akik tisztességtelen eszközökhöz nyúltak. Phil Ivey például az úgynevezett „edge sorting” technikát alkalmazta, melynek köszönhetően évekig pereskedhetett. A Borgata Casino végül szövetségi engedélyt kapott, hogy visszaszerezze 20 millió dollárját Ivey nevadai birtokaiból.

A legfontosabb tanulság, hogy a szerencsejátéknak, még a profi szerencsejátéknak is mindenekelőtt szórakoztató tevékenységnek kell lennie…