4 évet kapott egy ex-kormánytisztviselő a kaszinó lefizetési ügyben

2021-10-11
Japánban, úgy tűnik, kicsit komolyabban veszik ezeket az ügyeket

 

A Tokiói Járásbíróság négy év börtönbüntetést szabott ki Tsukasa Akimoto volt turisztikai és kaszinópromóciós miniszterhelyettesre, amiért kenőpénzt fogadott el az 500.com kínai szerencsejáték-társaságtól, mely be akart lépni a japán piacra.

 

Akimoto-t bűnösnek találták abban az ügyben, miszerint 7,6 millió jen (69.200 dollár) kenőpénzt és ajándékokat fogadott el az 500.com-tól a jövőbeni japán kaszinó-szektorban való részesedés fejében. Az ítélet értelmében a négy évnyi letöltendő börtönbüntetésen túl Akimotonak vissza kell fizetnie az átvett összegeket is. 

 

Akimoto (középen) és védőügyvédei a bíróságra menet (POOL / VIA KYODO)

 

Az egykori miniszterhelyettest abban is bűnösnek találták, hogy megpróbálta lefizetni a korábbi tanácsadókat, hogy hazudjanak a bíróság előtt, hogy leplezzék tetteit, amelyeket a bíró „soha nem látott igazságszolgáltatási akadálynak” nevezett. Akimoto 2017 és 2018 között fogadott el kenőpénzt -  akkori segédjét, Akihiro Toyoshimát felfüggesztett börtönbüntetésre ítélték.

 

Akimoto védőügyvéde közölte, hogy fellebbeztek az ítélet ellen. Akimotót az ítélet után őrizetbe vették, de az ügyvédek azonnal óvadékot kértek, és a bíróság elfogadta. A Kyodo News-nak hétfőn azt nyilatkozta, szándékában áll részt venni a következő alsóházi választásokon, függetlenül a döntéstől.

 

Akimoto felügyelte a kormány azon kezdeményezését, hogy legalizálják a kaszinók működését az úgynevezett integrált üdülőhelyeken, amelyek magukban foglalják a szállodákat és konferenciatermeket, amikor 2017 szeptemberétől körülbelül egy évig a kabinetiroda vezető alelnöke volt.

 

Akimoto kilépett az LDP-ből, miután 2019 decemberében vesztegetés gyanújával letartóztatták. A keddi döntést követően az ellenzéki Japán Alkotmányos Demokrata Párt követelte Akimoto lemondását a törvényhozásból.

 
Címkék: jogi háttér, kaszinó,