28-an lettek dollármilliárdosok a szerencsejátéknak köszönhetően

2021-04-28
A szerencsejáték ipar 28 képviselője szerepel a Forbes idei gazdaglistáján

 

A Forbes szerint jelenleg a világon 2775 ember mondhatja magát dollármilliárdosnak, akik közül 28-an a szerencsejáték iparnak köszönhetik vagyonukat. Közülük a leggazdagabb Sheldon Adelson özvegye, Miriam Adelson. Dr. Miriam Andelson 2021 januárjában, férje – a Las Vegas Sands alapítója - halála után került a szerencsejáték ipar képviselőinek vagyonát soroló lista első helyre. 38,2 milliárd dolláros vagyonával Dr. Adelson a Forbes összesített gazdaglistájának 36. helyén áll. A koronavírus járvány ellenére az Adelson család vagyona 42,5 százalékkal nőtt az utóbbi egy évben. A néhai Adelson vagyonát a tavalyi évben 26,8 milliárd dollárra becsülték. 

 

A néhai Sheldon Adelson és felesége

 

A Sands március elején jelentette be, hogy 6,25 milliárd dollárért eladja Las Vegasi ingatlanjait – a Venetian-t és a Sands Expo and Convention Center-t- az Apollo Global Management-nek és  a VICI Properties-nek. A tranzakció várhatóan 2021 negyedik negyedévében zárul le.

 

A tavalyi év számos szempontból rendhagyó volt, világszerte nehéz helyzetbe kerültek az emberek és a vállalkozások. A világ leggazdagabbjainak kincsestára ugyanakkor a panadémia alatt is tovább gyarapodott. A Forbes 2021-es gazdaglistáján minden eddiginél több milliárdos szerepel – egész pontosan 2.755, ami 660-nal több, mint egy évvel korábban.

 

Rekordszámú, 493 új milliárdos került fel a listára, ebből 210 kínai illetve hongkongi illetőségű. 250 olyan tagja van a listának, aki korábban már lecsúszott, azonban most ismét felkerült. A lista 86 százaléka gazdagabb mint egy évvel korábban.

 

A szerencsejáték szektor leggazdagabbjai is sikeresen vették a nehézségeket: a 28 kaszinó-milliárdos közül csak egynek – a japán Chang-Whoo Han-nak - csökkent a nettó vagyona. 

 

A Forbes szerint a világ leggazdagabbjai összesen 5 billió(!) dollárral (5.000.000.000.000 $) gazdagabbak ma, mint egy évvel korábban.

 

Az idei milliárdoslistán a szerencsejáték ipar már megszokott képviselőivel találkozhatunk: az Adelson család mellett szerepel rajta természetesen a Bet365 alapítója és társ CEO-ja, Denise Coates, akinek a vagyonát a Forbes 6,5 milliárd dollárra becsüli.

 

A Golden Nugget kaszinó feje, Tilman Fertitta szerencsejáték-, sport- és vendéglátó birodalmának vagyona 4,6 milliárd dollár; távoli rokonai – Lorenzo és Frank Fertitta III – pedig fejenként 2,2 milliárd dollárt tudhatnak magukénak a Station Casino és Red Rock Resorts-nak köszönhetően. 

 

Makaó néhai alapító atyja, Stanley Ho gyermekei, Pansy és Lawrenco Ho 4,3 illetve 2,4 milliárd dollárt érnek. Steve Wynn 3,2 milliárd dolláros, korábbi neje, Elaine Wynn 2,3 milliárd dolláros vagyon felett rendelkezhet. A Crown Resorts alapítója, James Packer 3,2 milliárd dollárt ér, a japán Kazuo Okada pedig 1,8 milliárd dolláros vagyont halmozott fel.

 

Visszatért a listára a 89 éves William Boyd, akinek jelenleg 1,6 milliárd dollárra becsülik a vagyonát. Boyd apja, Sam Boyd 1993-as halálát követően vette át a nevét viselő kaszinóvállalatot. Bár 2008-ban visszavonult, Boyd megtartotta a cég 17 százalékát. Boyd 2007 után most került vissza először a listára.

 

Bookmark and Share