26 évet kapott a szerencsejátékos könyvelő

2019-08-05
Egy szingapúri könyvelő tíz év alatt úgy 30 millió dollárt lopott munkaadójától, hogy abból fedezze szerencsejáték költéseit. Most 26 évig arra fogadhat majd, hogy vajon elejtik-e a szappant a börtön fürdőjében vagy sem…

 

A 65 éves Ewe Pang Kooi-ban nem volt meg az a belső erő, hogy elismerje, szerencsejáték függőségben szenved, ehelyett úgy döntött, hogy majd munkaadója finanszírozza hobbiját. 10 év alatt körülbelül 30 millió dollárt, tehát úgy 8,7 milliárd forintot lopott el. A bíróságon most bűnösnek találták az ellene felhozott mind az 50 vádpontban, melyek szerint 2002 februárja és 2012 júliusa között rendszeresen sikkasztott. Ezalatt az idő alatt három pozíciót töltött be a vállalatnál, többek közt felszámolói, követeléskezelői és a vállalat bankszámláit kezelő ügynöki pozíciókat.

 

Ewe az Ewe, Locke & Partners könyvelőcég tagja, valamint az E&M Managament Consultants pénzügyi – és adótanácsadó cég igazgatója is volt. Megállapítást nyert, hogy számos társaságtól lopott pénzt, akikkel kapcsolatban állt, és 21 vállalkozás vesztette el pénzeszközeit tevékenysége miatt. Ezek közül hat a Hewlett-Packard (HP) leányvállalata volt.

 

Felszámolóként Ewe felhatalmazást kapott arra, hogy ellenőrizze a cég ügyfeleinek bankszámláit és követeléseit, hogy kifizetéseket hajtson végre, és a felszámolás alatt álló jogalanyok követeléseit behajtsa. Több társaság között mozgatta a pénzeket, hogy fedezze a tevékenységét, de végül lebukott, amikor a HP elkezdte észrevenni a számviteli rendellenességeket, és nyomozni kezdett.

 

Ewe-t 25 év és 10 hónap börtönbüntetésre ítélték. Korát tekintve ez valószínűleg életfogytiglan lesz, de még mindig kevesebb, mint az a 30 év, amit az ügyészség remélt, hogy kap. Ewe együttműködött a vizsgálat során, és ezt a tényt Chan Seng Onn bíró figyelembe vette a büntetés kiszabásakor.

 

Az ellopott pénzből 12 millió dollárt Ewe már visszaadott, de a többi 17,6 millió még mindig hiányzik, valószínűleg különféle kaszinók számláin vannak már. 

 
Címkék: kaszinó, sportfogadás,