20 éves korra alakulnak ki a szerencsejáték szokások

2020-02-10
A Bristol Egyetem legújabb tanulmánya szerint a brit fiatalok 20 éves korára alakulnak ki a szerencsejáték szokásaik, és a 17 éves korosztály több mint fele játszik valamilyen szerencsejátékot.

 

A tanulmány, amely az egyetem hosszú távú, 14.000 fiatal részvételével zajló, „A 90-es évek gyermekei” elnevezésű egészségügyi kutatásának része, a GambleAware megbízásából készült, hogy új betekintést nyerjen abba, hogy hogyan alakul ki és fejlődik a szerencsejáték-magatartás korai életkortól.

 

17, 20 és 24 éves fiatalok szerencsejáték szokásait vizsgálták, és kiderült, hogy a 17 évesek 54%-a állította, hogy szerencsejátékozott az elmúlt évben. Ez az aránya  20 évesek körében már 68%, 24 éves korban pedig 66%.

 

Az egyes korcsoportokhoz tartozó, több mint 3500 embertől begyűjtött adatok szerint a fiatalok szerencsejáték részvétele inkább a lottójáték köré koncentrálódott - lottószelvény, vagy kaparós sorsjegyek vásárlása -, emellett a barátokkal való fogadás a legnépszerűbb. Ezek mindegyike legális ebben a korosztályban.

 

A fiatal férfiak esetében azonban az online fogadási tevékenység jelentősen megnőtt. A 17 éves korosztályban mindössze 9% állította, hogy fogadott már online, de ez 20 éves korban 35%-ra, 24 éves korban pedig 47%-ra ugrott. Ugyan az online szerencsejáték-aktivitás a nők körében is nőtt, ez jóval alacsonyabb szintű volt: 17 éves korban 0,8%, 20 éves korban 4%, majd 24 éves korban 11%.

 

Az aktivitás növekedése nagyrészt bizonyos környezeti és társadalmi tényezőknek köszönhető, magyarázta a felmérés. Azok a résztvevők, akiknek a szülei rendszeresen játszottak, nagyobb valószínűséggel vették fel ezt a szokást. Ezenkívül a szokásos szerencsejátékosokról az is kiderült, hogy nagy mértékben használják a közösségi médiát is, és fiatalabb korukban általában videojátékokat játszottak.

 

Megállapítást nyert, hogy ezek a rendszeres szerencsejátékosok legalább kétszer annyira valószínű, hogy napi szinten dohányoznak, és hetente alkoholt fogyasztanak, mint nem szerencsejátékosok. A megkérdezettek 6-7%-áról úgy ítélték meg, hogy 24 éves korukra szerencsejátékokkal kapcsolatos problémák alakulnak ki náluk, és ez a csoport nagyobb valószínűséggel fogyaszt kábítószereket és alkoholt, és folytat bűnözői tevékenységet is.

 

Alan Emond, a Bristol Orvostudományi Iskola Népegészségügyi Tanszékének Akadémiai Gyermek Egészségügyi Központjának gyermek-egészségügyi professzora elmondta, hogy A 90-es évek gyermekei tanulmány egyedülálló lehetőséget kínált a fiatalok szerencsejáték-viselkedésének nyomon követésére.

 

"A 90-es évek gyermekei szerencsejáték-tanulmányának egyedülálló jellemzője, hogy a szülők szerencsejáték szokásait a fiataloké előtt mérték, és a fiatalokat háromszor is megkérdezték a szerencsejáték-tevékenységükről a serdülőkorból a fiatal felnőttkorba való átmeneti időszakban" - magyarázta Emond.