200 milliót sikkasztott és kaszinózott el egy képviselő

2021-11-01
Szövetségi csalás vádjával kell szembenéznie annak a connecticuti törvényhozónak, aki több mint 600 ezer dollárt lopott el, hogy aztán abból finanszírozza kaszinós kiruccanásait.

 

Michael DiMassa connecticuti képviselőt október közepén tartóztatták le csalás vádjával. A politikus megjelent az első bírósági meghallgatáson, ahol Sarah Merriam bíró úgy döntött, hogy 250 ezer dolláros óvadék ellenében szabadlábon védekezhet – írja a Casino.org.

 

A szövetségi ügyészség vádja szerint DiMassa az általa alapított Compass Investment Group LLC céget arra használta, hogy csalárd módon ellopja Wes Haven város covid miatt kapott segélyeit. Amellett, hogy az állam törvényhozója, DiMassa 12 éven át volt West Haven alkalmazottja, legutóbb pedig a West Haven városi tanács adminisztratív asszisztenseként dolgozott.

 

A szövetségi vizsgálat megállapította, hogy ebben a szerepkörben DiMassa valószínűleg hozzáfért ahhoz az 1,2 millió dolláros covid-19 segélyhez, melyet az amerikai kormány biztosított a connecticuti városnak a CARES törvény alapján. 

 

A DiMassa ellen kiadott letartóztatási parancs szerint a nyomozók úgy vélik, hogy a Compass Investment Group tanácsadó cég a koronavírus elleni küzdelemre kötött tanácsadói szerződést West Haven városával. A Compass 2021 február és szeptember között több számlát is küldött a városnak 11.000 és 87.000 dollár (3,5 millió és 27 millió forint) közötti összeggel. A Compass így összesen 636.784 dollárt, azaz úgy 200 millió forintot számlázott West Havennek.

 

Michael DiMassa  (Fotó: New Haven Register)

 

A Compass számlái a West Haven Egészségügyi Minisztérium számára nyújtott tanácsadási szolgáltatásokról szóltak, azonban az ügyészség szerint ilyen szolgáltatás nem teljesült a Compass részéről.

 

West Haven adminisztratív asszisztenseként DiMassa szabadon állíthatott ki csekkeket a Compass számláira anélkül, hogy a város más tisztviselője jóváhagyta volna azt. A büntetőfeljelentés szerint DiMassa számos alkalommal vett fel pénzt a Compass számlájáról, melynek nagy részét a Mohegan Sun indián törzsi kaszinóba tett látogatásaira fordította.

 

A szövetségi vádirat szerint DiMassa nem sokkal azután, hogy pénzt vett fel a Compasstól, több alkalommal is meglátogatta a Mohegan Sunt, és nagy mennyiségű zsetont vásárolt. A bírósági iratok szerint csak májusban 57.600 dollárnyi (18 millió forintnyi) zsetont vett.

 

Ugyan DiMassát ártatlannak tekintik, mindaddig míg be nem bizonyítják a bűnösségét, a bírósági eljárás idejére megfosztották bizottsági és vezetői tisztségeitől.

 

A történet hőse West Haven polgármestere, a második terminusát töltő Nancy Rossi, aki bejelentette, hogy a városi tisztviselők potenciálist csalást észleltek a város CARES pénzei kapcsán. „Ha DiMassa képviselő megszegte a közvélemény bizalmát és esküjét, miszerint megvédi és szolgálja választóit, és bűnösnek találják csalárd tevékenységben, követelem, hogy őt és minden más érintett személy(eke)t vonjanak felelősségre. ” – olvasható Rossi közleményében. „Ha elítélik, minden érintett személynek börtönbe kell kerülnie” – követelte a polgármester.

DiMassa és munkatársai nem kommentálták a média megkereséseit az ügyben.

Bookmark and Share