1 milliárdra perli a kaszinót egy függő játékos

2021-11-08
Egy, a melbourne-i Crown kaszinóból kitiltást kérő szerencsejáték függő férfi csaknem 4,6 millió dollárra perli a szerencsejáték-óriást, amit elvesztett, miután a személyzet elismerte, hogy felelőtlenül jártak el, amikor ismételten visszacsábították a rulettasztalhoz.

 

Ahmed Hasna – aki állítása szerint 1993 és 2019 között szinte minden másnap játszott a Southbank kaszinóban, olykor 26 órán keresztül is – keresetet nyújtott be a Szövetségi Bírósághoz, azt állítva, hogy Crown tudta, vagy tudnia kellett volna, hogy szerencsejáték-függőségben szenved.

 

Ahelyett azonban, hogy felelősségteljes szerencsejátékra buzdították volna és ellenőrizték volna pénzügyi és mentális jólétét, Mr. Hasna szerint a Crown ajándékokkal, pazar vacsorákkal, üdülésekkel, valamint koncertekre és sporteseményekre szóló ingyenes jegyekkel csábította vissza a kaszinóba.

 

Mr Hasna tapasztalatait júniusban felvetették a Victoria királyi bizottságánál, és azt vizsgálták, hogy hogyan hívta vissza a kaszinó az exkluzív mahagóni termébe, hogy hitelre játsszon még azután is, hogy elvesztette 100.000 dollárnyi zsetonját, amelyet egy később visszapattanó csekkel vásárolt , és miután közölte a személyzettel, hogy anyagi gondjai vannak, és azt fontolgatja, hogy kitiltja magát a kaszinóból.

 

A Crown VIP-ügyfélszolgálatának vezetője, Peter Lawrence azt mondta a bizottságnak, hogy a kaszinó tettei felelőtlenek és „valószínűleg” ragadozói hozzáállásúak voltak.

 

Bírósági kérelmében Hasna úr azt állítja, hogy Crown még azután sem akadályozta meg a játékban, hogy édesanyja kétszer is eljött a kaszinóba, és könyörgött a személyzetnek, hogy akadályozzák meg fiát abban, hogy „a család összes pénzét” eljátssza.

 

A Crown vezetése 2020 decemberéig nem tiltotta ki véglegesen Hasna urat, annak ellenére, hogy a kaszinó biztonsági csoportja „többször is javasolta” ezt, miután a játékos nemegyszer agresszív volt a személyzettel, amikor veszített.

 

Hasna azt állítja, hogy Crown figyelmen kívül hagyta ezeket az incidenseket, annak ellenére, hogy a felelős szerencsejáték magatartási kódexében szerepelnek ezek a jelek.

 

Állítása szerint Hasna úr 30.000 dollárt veszített, miután bement a kaszinóba, hogy ingyen jegyeket vegyen át egy Phil Collins-showra, és akkor is pénzt vesztett, mikor felvett négy belépőt a 2017-es AFL nagydöntőjére. A jegyeket törölték, miután a Crown rajtakapta Hasnát, hogy megpróbálja értékesíteni őket.

 

Hasna úr pénzt kért kölcsön a családjától, barátaitól és munkatársaitól, hogy finanszírozza a kaszinólátogatásokat, és 2016-ban családjának el kellett adnia nővére newporti otthonát, hogy visszafizesse a szerencsejátékkal kapcsolatos adósságait.

 

Mostanra elhidegült hat testvérétől, és ritkán látja szüleit a szerencsejáték miatt. Felesége 2010-ben kérte a bíróságtól, hogy tiltsák el a gyermekeiktől, mert aggódott a szerencsejáték ügyei miatt.

 

Hasna úr mentális egészsége és személyes kapcsolatai javultak, mióta kitiltották a kaszinóból, és jelenleg feleségével és gyermekeivel él – áll a bírósági keresetben. Hasna 4.593.000 dollár kártérítést követel, amely magában foglalja azt a 200.000 dollárt is, amit egy barátja kölcsönzött neki.

 

Hasna úr követelése igen hasonlít arra a sikertelen ügyre, amelyet 2009-ben Harry Kakavas ingatlanértékesítő indított. Kakavas egy ismert szerencsejáték függő, aki 1,5 milliárd dollárt forgatott meg baccaratban, és 14 hónap alatt 20,5 millió dollárt veszített.

 

Az ausztrál Legfelsőbb Bíróság 2013-ban megállapította, hogy „[a] vonatkozó jogszabályi rendelkezés hiányában a kaszinóknak nincs általános kötelezettsége, hogy megvédjék a szerencsejátékosokat önmaguktól”.

 

Hasna úr ügye most annyiban már, hogy ez most a 2010-ben elfogadott ausztrál fogyasztóvédelmi törvény hatálya alá tartozik. Hasna ügyvédje nem kommentálta a sajtó megkeresését az ügyben, a bírósági ügy folyamatban van.

 

Címkék: kaszinó,