10 százalékos egységes játékadót vezet be Ukrajna

2021-03-29
Az ukrán Pénzügyi, Adó- és Vámpolitikai Bizottság átfogó, 10 százalékos adókulcsot hagyott jóvá a szerencsejátékok minden formájára.

 

A bizottság elnöke, Oleg Marusyak által előterjesztett – a szerencsejáték törvényt módosító -  javaslatot 2020 augusztusában iktatták törvénybe. Kezdetben a szerencsejáték különböző formáira különböző mértékű adókulcsok vonatkoztak: a sportfogadásból származó bevételekre 5 százalékos, az online szerencsejátékokra és a lottójátékokra 10%-os, a nyerőgépekre pedig 12,5 százalékos . A módosítás értelmében a 10%-os adón kívül a vállalkozásoknak a 18%-os társasági adót is fizetniük kell. 

 

A játékosokat sem kíméli az új jogszabály: a nyolc havi minimálbért (jelenleg 48.000 UAH) meghaladó, szerencsejátékból származó nyeremények jövedelemként fognak adózni.

 

Az ukrán szerencsejáték törvény korábban azt is előírta, hogy az online fogadási és játékengedélyek díjai kezdetben a normálisnál háromszor magasabbak legyenek, és csak akkor csökkentsék őket, ha létrehoznak egy online játékos-ellenőrző rendszert. Az új törvény azonban eltörli ezt a követelményt.

 

A Radának még jóvá kell hagynia az új törvényt, ezt követően iktathatják törvénybe. Annak ellenére, hogy a törvényjavaslat még nem lépett hatályba, az ukrán Szerencsejáték Bizottság (KRAIL) már jóváhagyta az ország első engedélyeit. Eddig három online szerencsejáték engedélyt hagytak jóvá a Spaceiks-ét (a Cosmolot márka tulajdonosáét), a Parimatch-ét és Gamedev-ét. Ezeknek a szolgáltatóknak az engedélyek hivatalos kiadása előtt meg kell fizetniük az engedély díját.

 
Címkék: jogi háttér,