Hoppon maradt Argentína: 0 pesót szedett be a szerencsejátékokból

2018-02-12
Nagyon nem jött be az argentin kormány azon terve, hogy az online szerencsejátékok megadóztatásával gyarapítsa egy kicsit az államkincstárat…

 

2016 decemberében az argentin törvényhozás megszavazta azt a jogszabály-módosítást, mely alapján 2% szövetségi adó terhel minden, az argentin lakosság által online megtett tétet. Az adót, mely hivatalosan 2017. január 1-től lépett életbe, elvileg a forrás helyén, a hitel- és debitkártyák kibocsátóinak kellett volna levonniuk azoktól az online szerencsejáték szervezőktől, melyek fogadják az argentin játékosokat, függetlenül attól, hogy hol van az adott szolgáltató székhelye.

 

Az optimista becslések szerint az államkincstár bevétele 51 millió dollár lett volna ezen intézkedés nyomán, egy addig kihasználatlan forrásból. Most, 13 hónappal később, azonban a La Nacion lap nyilvánosságra hozta, hogy a kormány eddig még egyetlen pesót sem szedett be ebből az új adónemből.

 

A nemzetközi liszensszel rendelkező online szolgáltatók arra bíztatták argentin játékosaikat, hogy más online fizetési mód segítségével fizessenek be játékosi számlájukra, a tartományok által üzemeltetett online oldalak pedig ugyanilyen vonakodva engedik, hogy a szövetségi kormány lecsippentsen a helyi tevékenységük profitjából.

 

Az Egyesült Államokhoz hasonlóan a szerencsejáték ügyek Argentínában is helyi szabályozás alá tartoznak. Mostanáig hét argentin tartomány engedélyezte a tartományán belüli online szerencsejátékokat.

 

Ezek a tartományok állítólag azzal kerülik ki a szövetségi adókötelezettséget, hogy lehetővé teszik a játékosok számára, hogy tartományi kibocsátású fizikális és virtuális kártyákkal fizessenek be játékosi számláikra. Ezeknek az oldalaknak a forgalma azonban töredéke csak a nemzetközi szolgáltatókénak, akik továbbra is egészében kiszolgálják a nemzeti piacot.

 

Argentína online szerencsejáték szolgáltatókkal szembeni türelme azonban fogytán. Tavaly júliusban a Buenos Aires-i ügyészség megtiltotta a Misiones tartományban székelő miljugadas.com-nak, hogy a saját tartományán kívülről is fogadjon játékosokat. Idén januárban pedig a bíróság arra utasította a Miljugadas üzemeltetőit, hogy ne hagyják el az országot míg folyamatban van a vádeljárás ellenük illegális online szerencsejáték miatt.