FBI őrizetben a Full Tilt Poker vezérigazgatója

2012-07-03
A Full Tilt Poker vezérigazgatóját, Ray Bitar-t július 2-án reggel tartóztatták le a John F Kennedy repülőtéren, New York-ban.

 

Bitar-t 2011. április 15-én vádolta meg az amerikai Igazságügyi Minisztérium pénzmosással, az internetes szerencsejátékokra vonatkozó törvény megsértésével, és illegális szerencsejáték működtetésével.

 

Az első Fekete Péntek vádak után a Full Tilt Poker felfüggesztette az amerikai tevékenységét. A világ többi részén azonban tovább üzemelt egészen tavaly nyárig, amikor is megvonták tőle az Alderney-ben kiadott online szerencsejáték liszenszet, mivel nem tudta kifizetni a játékosait.

 

A hétfőn kiadott új vádirat nagyobb betekintést nyújt annak részleteibe, hogy a Bitar által vezetett Full Tilt Poker hogyan mozgatta a pénzeket, hogy milyen hazugságokra vette rá Bitar a FTP alkalmazottait annak érdekében, hogy megnyugtassák a játékosokat a pénzük biztonságát illetően, és hogy milyen lépéseket tett Bitar és az FTP a Fekete Péntek vádak után.

 

“Annak érdekében, hogy befizetésre bátorítsa a játékosokat, Raymond Bitar vádlott arra utasította a Full Tilt Poker alkalmazottait, hogy biztosítsák az ügyfeleket arról, hogy a játékos befizetéseket egy ’elkülönített számlán’ fogják kezelni, amit ’elkülönítetten és távol’ fognak tartani a vállalat operatív számláitól” olvasható a vádiratban.

 

„Valójában – és ezt Bitar jól tudta – a Full Tilt Poker nem tartott fent védett számlákat a játékosok számára, ehelyett arra használták fel a játékosok befizetéseit, amire Bitar akarta, többek közt arra, hogy többszáz millió dollárt fizessenek ki Bitar-nak és a Full Tilt Poker többi tulajdonosának. Mikor a Full Tilt Poker-t bezáratták – először csak az USA-ban 2011 áprilisában, aztán 2011 júniusában nemzetközileg is – nem tudta visszafizetni a játékosok pénzét, körülbelül 350 millió dollárt.”

 

“A Full Tilt Poker a fizetési feldolgozókon keresztül a játékosoktól begyűjtött befizetéseket egyszerűen a vállalat bankszámlájára utalta át, ahol a játékosok pénzét együtt kezelték a vállalat tőkéjével. A Full Tilt Poker ezeket a vállalati/játékos bankszámlákat úgy kezelte, ahogyan Bitar utasította, többek közt ebből fizették a vállalat működési költségeit, és Bitar és a vállalat többi tulajdonosának juttatásait, 2007-től 2011 áprilisáig összesen körülbelül 430 millió dollárt. Ezen időszak alatt Bitar összesen 41 millió dollárt vett fel ezekről a számlákról fizetésként és ’nyereségrészesedésként.’”-  áll a vádiratban.

 

Bitar egy e-mail-ben megjegyezte, hogy „a lényeg az, hogy mi nem vagyunk bank, bár úgy viselkedünk, mintha az lennénk, és emiatt az ügyfelek pénze mindig veszélyben lesz.”

 

A vád szerint Bitar-ék mindent megtettek azért, hogy pénzügyi nehézségeiket eltitkolják a számára liszenszet biztosító Alderney Szerencsejáték Felügyelet elől, mely megköveteli, hogy a szolgáltatók „a játékosok pénzét 100%-ban készpénzben elérhetővé tegyék”. Bitar arra utasította a Full Tilt Poker alkalmazottakat, hogy hamis pénzügyi igazolásokat küldjenek Alderney-be.

A pénzügyi információkat kezelő pénzügyi igazgatót még nem vádolták meg, a vádiratban „CC-2”-ként hivatkoznak rá. A Full Tilt Poker egy másik tulajdonosa is hamis információkat közölt a hatóságokkal, rá „CC-1”-ként hivatkozik a vádirat, még őt sem vádolták meg.

 

Arról egyenlőre nincs információ, hogy a játékosok befizetéseit visszatérítik-e.