Facebookozás után egy óráig nem tanácsos szerencsejátékozni

2015-06-02
Egy új ausztrál tanulmány szerint a szerencsejátékosok sokkal meggondolatlanabbul pakolják a téteket, ha előtte a közösségi hálón múlatták az időt.

 

Dr. Eugene Chan-nek, a Sydney-i Műszaki Egyetem munkatársának a Computers in Human Behavior című lapban nemrégiben publikált új tanulmánya szerint a Facebook felhasználóknak a közösségi háló használata után legalább egy órát kellene, hogy várjanak, mielőtt szerencsejátékozni kezdenek.  Chen szerint ez az egy órás szabály ráadásul nem csak az online szerencsejátékra, hanem a földi kaszinóra, sőt bármilyen más kockázati alapú monetáris tevékenységre, például a tőzsdézésre is vonatkozik

 

Chen a Herald Sun című lapnak elmondta, hogy a Facebook felhasználók hajlamosak közösségi barátaikat a pénzügyi veszteségek elleni „védőpárnának” tekinteni. Chen feltételezi, hogy a Facebook látogatása olyan tudatalatti bevésődést ad a felhasználóknak, hogy a hálózatbeli barátaik kisegítik őket, ha valamilyen befektetésük balul sül el. 

 

Ezt a hatást csak olyan embereknél tapasztalták, akik nemrégiben ellenőrizték Facebook profiljukat, tehát azok, akik egy ideje nem látogatták a közösségi hálón lévő oldalukat, nem mutatták ezt az emelkedett kockázati toleranciát. Chan szerint „az illető Facebookos online barátaival való interakció aktiválta a pénzügyi védőpárnát.” Chan kutatása középpontjában kizárólag a Facebook állt, de úgy véli, hasonló hatásokat okoz a többi hasonló platform, így a Twitter és a LinkedIn is. 

 

Chan egyébként a közelmúltban azt is megállapította, hogy a heteroszexuális férfiak hajlamosak nagyobb pénzügyi kockázatot vállalni, ha előtte jó kinézetű férfiak fotóját mutatták nekik. Az elmélet az, hogy azok a férfiak, akik úgy érezték, hogy fizikai szinten nem tudnak versenyre kelni a modellekkel, ezt azzal kompenzálják túl, hogy pénzeszsákként viselkednek. 

 

A vizsgálat során 180 férfinak és nőnek az Abercrombie & Fitch valamint a Victoria’s Secret modellek képeit, míg egy kontrollcsoportnak átlagos külsejű férfiak és nők képeit mutatták. Chen aztán azt kérdezte a tesztben résztvevőktől, hogy hogyan közelítenének meg bizonyos pénzügyi-, például magas kockázati tőzsdei tranzakciókat, vagy különböző kockázatú, de azonos kimenetelű szerencsejátékokat (50 dollár garantált nyeremény, vagy 50 százalékos nyerési esély 100 dollárra vagy semmire). 

 

Azok a férfiak, akiknek férfi modellek képeit mutatták, „sokkal nagyobb” pénzügyi kockázatot vállaltak, mint azok, akik átlagemberek fotóit látták, vagy azok az arrogáns illetők, akik jobb pasinak tartották magukat az A&F Adoniszoknál. 

 

A nőknél Chan változó eredményeket kapott: néhányan nagyobb pénzügyi kockázatot vállaltak, néhányan azonban nem. Chan azt gyanítja, hogy ez azért lehet, mert a férfiakat kevésbé érdekli a nők bankszámlaegyenlege, mint fordítva.

 

A legutóbbi, Facebookos tanulmány kapcsán Chen szerint egyébként a kormányoknak lépéseket kellene tenni annak érdekében, hogy megóvják a felhasználókat attól, hogy a Facebookról egyenesen valamilyen pénzügyi vagy szerencsejáték oldalra menjenek át. Ez konkrétan azt jelentené, hogy ha Chen javaslatát elfogadnák, nem lehetne ilyen jellegű oldalakat reklámozni a közösségi hálón.