Extra adókat vetnek ki a román szerencsejáték iparra

2013-12-12
A román állam új adókat tervez bevezetni, melyekkel egyrészt a kaszinókat, másrészt a nyerőgép üzemeltetőket sújtja.

 

Elsőként – ahogyan arról már tegnap is beszámoltunk - a jelenlegi 20 lejről 50 lejre, mintegy 3.400 forintra emeli a kaszinók belépődíját, mely összeg egyenesen az államkasszába vándorol. Az intézkedést az indoklás szerint azért hozták, mert lehetetlen ellenőrizni, és így adóztatni a játékosok tényleges nyereményeit. 

 

A nyerőgép üzemeltetők is változásokra számíthatnak: a jövőben minden nyerőgép után egy plusz, évi 200 eurós (60 ezer forintos) adót kell fizetniük. 

A nyerőgép üzemeltetők egyetértenek azzal, hogy számukra és az adóhatóság számára is lehetetlen ellenőrizni, hogy egy-egy játékos mennyit is nyer valójában, így – a romania-insider.com cikke szerint – üdvözlik a változásokat, még akkor is, ha azok az adóterhek növelésével járnak is együtt. 

 

Ezidáig az államkincstárnak a szerencsejáték szektorból csak a bingóból, fogadásból és lottójátékokból származó jövedelmek utáni adóból volt bevétele. Ez volt a fő oka annak, hogy a nyerőgépekből, VLT terminálokból, online szerencsejátékokból, kaszinókból és pókerklubokból származó nyereményeket terhelő jövedelemadót felváltja egy új adónemmel.

Tavaly a román kormány 7,5 millió eurót szedett be a szerencsejátékok utáni adókból. A szerencsejáték szolgáltatók által fizetendő magasabb adóktól most azt remélik, hogy megduplázzák az államkincstár játékadó bevételét.

 

Romániában jelenleg körülbelül 68.000 nyerőgép üzemel, a román média információi szerint a nyerőgép piac körülbelül 1 milliárd euró értékű.

 

A kaszinóknak a jövőben nem kell majd levonniuk a játékosoktól azt a nyereményeket jelenleg terhelő 25 százalékos adót, mely Odeta Nistor, a román szerencsejáték hivatal vezetője szerint valójában sosem volt működőképes. 

 

A fogadások esetén ugyanakkor az új rendszerben 2 százalékos adó terhelné nyereményeket szelvényenként, és ugyanígy 2 százalékos adó terhelné a VLT játékok utáni nyereményeket is.

 

Más változások is jönnek a játékosok életében, mivel a román állam blokkolni szándékozik azokat az online sportfogadási és szerencsejáték oldalakat, melyeket nem román cégek üzemeltetnek, vagy melyeknek nincs román engedélyük. A legálisan működő szerencsejáték szolgáltatóknak a jogszabály szerint 0,1 százalékos, a forgalmat terhelő adót kell fizetniük, az engedély nélküli oldalakat pedig feketelistára teszik a román hatóságok…