Elfogadták az új ír szerencsejáték törvényt

2015-04-20
A múlt hét közepén zöld utat kapott a régóta várt, és a szolgáltatók által is üdvözölt új szerencsejáték törvény Írországban.

 

Az új jogszabály az igencsak régi, 1931-es „fogadási” illetve 1956-os „szerencsejáték és lottó” törvényt helyezi hatályon kívül.  Az új törvénnyel az volt a jogalkotók célja, hogy a szerencsejáték ipar egészét szabályozza Írországban, valamint egyensúlyt teremtsen a hagyományos földi létesítmények és az online szolgáltatók között.

 

Az új jogszabály elfogadja, hogy a szerencsejáték tranzakciók jelentős hányada online zajlik, és megköveteli, hogy minden olyan szolgáltató, mely az ír játékosokat célozza, liszenszet igényeljen, és 1 százalékos fogadási adót fizessen (a fogadási tőzsdék 15 százalék adót kötelesek fizetni a rajtuk keresztül kötött fogadási tranzakciók után kapott jutalékból).

 

A kormány arra számít, hogy a liszenszekből és az adóból (melyet a földi fogadóirodák már eddig is fizettek) 25 millió euró bevétele lesz, melynek egy részéből az ír lóversenyipart valamint a szerencsejáték függőkkel foglalkozó alapítványokat támogatják majd.

 

Az új jogszabályt az ír szerencsejáték szektor legtöbb résztvevője üdvözölte, mivel ésszerű megoldást kínál egy igen nehéz problémára. A földi szerencsejáték létesítmények éveken át azért panaszkodtak, hogy méltatlan elbánásban részesülnek, az online szektor növekedése pedig aggályokat keltett a lóversenyiparban tevékenykedők körében.

 

A liszenszelés szükségessége és az adófizetés nem fog különösebbképpen fájni az online szolgáltatóknak, a kormány pedig rendkívül rugalmas hozzáállással, gyorsított engedélyezési eljárást folytat le az olyan szolgáltatók esetében, melyek már rendelkeznek liszensszel valamely másik szabályozott piacon, így elejét veszik a felesleges adminisztrációs köröknek.

 

Az új jogszabály ellen vétő személyek és vállalatok ugyanakkor kemény büntetésekre számíthatnak. A visszaeső jogsértőkre akár 300 ezer eurós büntetést is kiszabhatnak, függetlenül attól, hogy az engedély nélküli szolgáltató fizikálisan van-e jelen Írországban vagy pedig valamilyen offshore helyszínről üzemel.

 

A jogszabálynak minimális hatása lesz magukra a játékosokra nézve, és az is inkább pozitív, hiszen jobban védi a játékosi számlákat, és szigorúbban ellenőrzi a játékok tisztességes voltát. Az új törvény értelmében a szolgáltatók nem terhelhetik át a játékosokra az esetleges pluszköltségeket, így nem ismétlődhet meg az, mint ami néhány zárt európai piacon megtörtént a múltban, hogy a játékosoknak magasabb raket illetve nevezési költséget kellett fizetniük, illetve kevesebb bónuszt kaptak, mint a nemzetközi termekben játszók.

 
Az új jogszabály augusztus 1-én lép hatályba.