Elárulja a bennfentes szakember, hogyan csalt a lottón

2017-06-23
Eddie Tipton bűnösnek vallotta magát lopás és számítógépes bűncselekmény vádjában, és a vádalku értelmében részletesen bemutatja, hogy hogyan sikerült csalnia többször is a lottón hat éven keresztül, több millió dollár értékben.

 

Az egyezség értelmében Tipton az Iowa-ban és Kansas-ban sorra kerülő perekben is bűnösnek vallja magát. Az alku ellenére Eddie Tiptonnak és bűntársának/testvérének Tommy-nak 3 millió dollárt kell, hogy visszafizetnie a lottótársaságnak, és ha elítélik őket, 25 éves börtönbüntetésre számíthatnak. Ez az egyezség meglepő lépés a számos amerikai lottójáték adminisztrációját végző Multi-State Lottery Association (MUSL) egykori biztonsági főnökétől, hiszen 2015. januári letartóztatása óta folyamatosan az ártatlanságát hangsúlyozta.

 

Nem-annyira-véletlenszám generátor

 

A MUSL biztonsági vezetőjeként Tipton készítette és installálta a lottósorsolásokon használt véletlenszám generátorokat. Az ügyészség szerint a férfi előbb manipulálta a biztonsági kamerákat, majd egy önmegsemmisítő hekker-programot telepítve befolyásolta a kisorsolt számokat.

A véletlenszám generátort megvizsgáló nyomozók arra a megállapításra jutottak, hogy az két olyan plusz kódrészletet tartalmazott, mely azt biztosította, hogy Tipton számait csak az év három napján dobja ki a gép.  Ez a magyarázata annak, hogy a Tipton vagy emberei által felvett hat jackpot mindegyikét november 23-i, vagy december 29-i sorsoláson nyerték meg.

 

Tiptonék az eddig felderítettek szerint öt államban csaltak különböző lottójátékokon:

2005. november 23., Colorado: Tipton testvére, Tommy Tipton, aki bíró Texas-ban, megveszi azt a szelvényt, mellyel megnyeri a Colorado Lotto 4,5 millió dolláros jackpotját. Két másik nyertes szelvény is van, és a nyomozók szerint ezek közül az egyik szintén a csalás része. Tommy Tipton egy barátját kéri meg az 568.900 dolláros nyeremény felvételére, mondván, hogy nem akarja, hogy a felesége tudjon róla. A barát a szívességért cserébe a nyeremény 10%-át kapja.

2007. december 29., Wisconsin: Tipton barátja, Robert Rhodes 2 millió dollárt nyer a Megabucks lottón. A 783.000 dolláros egyösszegű kifizetést választja, melyet eloszt Eddie Tiptonnal – egy pénzzel teli táskákat ad át neki minden alkalommal, mikor a következő hónapokban meglátogatják egymást. Rhodes egy korlátolt felelősségű társaságon keresztül veszi fel a pénzt, ehhez pert indít a lottótársaság ellen, és bírósági végzést szerez. Rhodes később elmesélte a nyomozóknak, hogy Eddie Tipton jegyzeteket adott át neki a lehetséges kombinációkról, melyeket meg kellett játszania.

2010. december 29., Kansas: Tipton két, később nyertesnek bizonyuló szelvényt vesz az Overland Parkban és Emporián lévő üzletekben a Kansas 2by2 elnevezésű játékra. Mindegyikkel 22.000 dollárt nyer. Tipton két barátját kéri meg, hogy vegyék fel a nyereményeket, mindkettőnek ad valamennyit a pénzből. Az egyik barátjának azt mondja, hogy a pénzt tekintse ajándéknak a közelmúltbeli eljegyzésére.

2010. december 29., Iowa: Tipton egy Des Moines-ben lévő benzinkúton megveszi azt a szelvényt, mellyel megnyeri a Hot Lotto 16,5 millió dolláros jackpotját. A nyomozók elmondása szerint a szelvényt átadta a Texas-ban lévő Rhodes-nak, aki aztán Kanadában és New York-ban lévő ismerőseivel együttműködve sikertelenül próbálja meg felvenni a nyereményt 2011-ben. Az iowai lottótársaság nem hajlandó kifizetni a nyereményt az annak felvételére létrehozott trust számára, mert a trust képviselője nem volt hajlandó elárulni, hogy ki vette meg a szelvényt. Tiptont később egyik kollégája felismeri a nyomozók által 2014-ben nyilvánosságra hozott benzinkúti biztonsági kamera felvételén.

2011. november 23., Oklahoma: Tommy Tipton megveszi azt a szelvényt, mellyel később megnyeri a Hot Lotto 1,2 millió dolláros jackpotját. Egy építőipari vállalat tulajdonosát, Kyle Conn-t kéri meg a nyeremény felvételére.

 

Tiptont azután kapták el, hogy MUSL-beli kollégái felismerték azon a biztonsági kamera felvételen, melyen az a férfi látszott, aki a Des Moines-ben lévő benzinkúton megvásárolta a 16,5 millió dolláros Hot Lotto sorsolás nyertes szelvényét. A rendőrség azután hozta nyilvánosságra a felvételt, miután a lottótársaság gyanút fogott, amiért több fura figura is megpróbálta anonim felvenni a nyereményt.

Az ügy kezdetektől fogva gyanús volt: a szóban forgó jackpotért egy évig senki sem jelentkezett, majd a határidő lejárta előtt két órával egy New York-i ügyvéd sétált be az iowai lottótársaság irodájába a nyertes szelvénnyel. Az ügyvéd elmondta, hogy egy bizalmi vagyonkezelési alapot képvisel, melynek tagjait nem volt hajlandó megnevezni. Mivel a lottótársaság csak nevesítve fizet ki nyereményeket, megtagadta az összeg kifizetését. Az ügyvéd ezek után visszalépett a nyereményigényléstől, és a több millió dollár így visszaszállt a nyereményalapba. A lottótársaság nyomozni kezdett a furcsa ügyben, nyilvánosságra hozták a kamerafelvételt, és végül elkapták Tiptont. 2015 szeptemberében a férfit tíz év börtönbüntetésre ítélték. Tipton fellebbezett, a fellebbezési folyamat alatt óvadék ellenében szabadlábon lehet.

 

 

“Mr. Tipton tettei súlyosan megsértették a köz belé vetett bizalmát.” – jelentette ki a wisconsini főügyész, Brad Schimel, aki megígérte, hogy „mindent megtesz, hogy kiderítse az igazságot, majd igazságot szolgáltasson.”

Tiptonéknak a mostani egyezség szerint meg kell osztaniuk “minden olyan tényt, mely közvetlenül vagy közvetve kapcsolódik ahhoz, hogy hogyan hekkelték meg a rendszert, hogyan nyertek és vették fel a jackpotokat”, de ezen vallomásuk alapján nem emelnek ellenük újabb vádat. További részletes információk várhatóak hamarosan…

 
Címkék: lottó, lottónyertes,