Egy évtizeden keresztül csalt egy dán online pókerjátékos

2014-12-16
A napokban kirobbant botrány alapjaiban rengetheti meg az online póker világát: egy 32 éves dán online pókerjátékos a több mint egy évtizedig tartó csalássorozat alatt, több millió dollárral rövidítette meg ellenfeleit.

 

December 9-én, a dán rendőrség parancsnoka, Torben Koldborg Frederiksen megerősítette, hogy egy jól ismert dán high-stakes játékos ellen folyik nyomozás, miután a jelek szerint backdoor trójai vírusokat telepített több számítógépre, mely lehetővé tette számára, hogy belepillantson ellenfelei lapjaiba a több ezer dolláros pókerjátszmák során.

 

„Meg tudom erősíteni, hogy megvizsgáltuk az adott személyt, és, hogy több tízmillió dollárról van szó.” – kommentálta Frederiksen, a koppenhágai rendőrség állományának tagja.

 

Ugyan a rendőrség a vádemelésig nem hozza nyilvánosságra a játékos személyazonosságát, a TwoPlus Two fórumon nem féltek lerántani a leplet bizonyos játékosokról, köztük egy korábbi EPT bajnokról, aki részt vett a 2012 EPT Berlinen és a 2013 EPT Barcelonán is. Az eset a hírek szerint ugyanis összefüggésben van a 2013 EPT Barcelonán történtekkel, mikor egy finn profi, Jens Kyllonen laptopját ellopták, majd egy trójai vírus kíséretében visszajuttatták a hotelszobájába. Hasonló történt egy nagy tétekben játszó román pókeressel, Ignat Liviu-val, és egy amerikai profival Scott Seiver-rel is. 

 

Az egyik áldozat a dán mx.dk hírportálnak elmondta, hogy akkor figyelt fel a csalásra, mikor egyszer hazatérve azt látta, hogy a számítógépét újraindították. „Gyanakodva ellenőrizte az otthona biztonsági kamerájának felvételeit, és rájött, hogy aznap este körülbelül 15 percre lekapcsolták azt.”

 

Ugyan a folyamatban lévő nyomozásról a dán rendőrség csak korlátozottan ad ki információkat, vannak olyan hírek, mely szerint a csalók magától a dán rendőrség egyik alkalmazottjától kaphattak segítséget, aki „a gyanúsítottak számítógépes tevékenységének megfigyelésére” alkalmas trójai programok készítésére szakosodott.